Vi vet alle så godt at det er et bra tiltak for helsa å spise mindre sukker.
Sukker gir oss rask energi men har ingen næringsstoffer. Vi opplever også at vi blir avhengig av det for å holde energien oppe. Dette skjer fordi kroppen kommer i ubalanse og dermed ironisk nok higer etter mer sukker for å stabilisere blodsukkeret. Og hva tror du skjer med det sukkeret du ikke forbrenner? Jo det blir lagret som fett på kroppen din!
Så hva skjer i kroppen når vi spiser sukker? Jeg skal nøye meg med den enkle forklaringen på dette. Når vi spiser sukker og all annen mat rik på karbohydrater som for eksempel, hvitt brød, ris, pasta, poteter, frukt – så må kroppen sende insulin til blodet for å frakte sukkeret, kalt glukose til cellene slik at det kan bli utnyttet som energi. All glukosen kroppen ikke trenger å forbrenne blir etter bare 2-3 timer lagret på kroppen som fett.
Etter at insulinet har hentet glukosen fra blodet og sendt det til cellene som energi så synker blodsukkret igjen. Vi opplever altså en rask energiboost av sukkeret, så kommer insulinet og henter sukkeret fra blodet og pumper det inn i cellene så får vi en «kræsj» da vi får overskudd av insulin og dermed lavt blodsukker. Og hva skjer da? Jo, da higer vi etter mer sukker for å få blodsukkeret opp igjen. Da kjører vi den såkalte blodsukker «berg-og-dalbanen».
Hvis vi klarer å få balanse på sukkerinntaket vil vi få mindre fett og mer energi!
Tips her er å spise mer fiber, fett og protein! For eksempel; Spis et eple eller en appelsin istedenfor å drikke fruktjuice, for da får du i deg fibrene i tillegg til fruktsukkeret og dette gjør at blodsukkerstigningen blir langsommere og du ikke får den «kræsjen» som jeg beskrev over. I tillegg er det smart å få i seg fett og proteiner til alle måltider. Egg, kjøtt, ost, nøtter, avocado etc. er sunne kilder til protein og fett. Dette vil holde deg mett og gjøre blodsukkeret ditt stabilt.
Ok, du vet dette og tror du har ganske god oversikt over sukkerinntaket fordi du leser innholdsfortegnelsen på matvarene og er forsiktig med å tilsette sukker.
Dette tenkte vi også.
Da vår sønn fikk diabetes for to år siden skjønte vi at vi måtte få kontroll på sukkerinntaket. En ting er rent sukker – altså det vi alle kaller sukker. Og så har vi stivelse som også oppfører seg som sukker i kroppen og som du finner i f.eks brød, ris og pasta.
MEN i tillegg fant vi etterhvert ut at det er mange skjulte sukkerkilder. Matindustrien gjemmer nemlig sukkeret bak mange forskjellige navn. Etterhvert laget jeg en liste over disse forskjellige navnene for å få oversikt.
Denne listen vil jeg dele med deg fordi jeg synes det er viktig å kjenne til de skjulte sukkerfellene som finnes i maten. Les innholdsfortegnelsen når du handler mat og vær obs på disse navnene.
Ulike navn for sukker på matvarenes innholdsfortegnelse.
Legg igjen en kommentar under – Hva synes DU om at sukkeret skjules bak ukjente navn?
Legg igjen en kommentar