
Denne retten er italiensk og en av klassikerne til kollega Chef Fabio Flagiello .
Aubergine er en grønnsak vi ikke bruker så mye av i Norge, men den selges i de fleste matbutikker. Den har en mild smak og en konsistens som gjør at den lett tiltrekker seg andre smaker. Det gjør den ypperlig i matretter med mye smak, som denne.
Aubergine er også veldig sunt. Nye matstudier påviser at den i tillegg til å inneholde mye vitamin C, kalium og fiber, også inneholder stoffer som bidrar til at kroppen reparerer og fornyer stamceller.
Uansett om du spiser den pga smak eller sunnhet (eller pga begge deler, som meg) så er dette en lettlaget og veldig velsmakende rett. den kan spises alene som en vegetarrett, eller serveres med for eksempel grillet kylling, storfe eller hvit fisk.
Denne oppskriften beregner jeg til ca 5-7 personer
Ingredienser
- 3 auberginer
- 150 gr parmesanost
- 200 gr mozarellaost
- 2 dl olivenolje
- 1 dl basilikum
Til tomatsaus:
- 3 ss oliven olje
- 1 gul løk
- 3-4 hvitløksfedd
- ca. 4oo gr tomatsaus passata (gjerne hermetiske)
- ca. 400 gr hakkede tomater (gjerne hermetiske)
- 1,5 ts sukrin gold (eller annen søtning/ sukker)
- ca 1-2 ss ferske eller tørkede urter som oregano, sage, basilikum etc.
- 2 dl vann
- 0,5 ts salt (vær forsiktig med mengde tilsatt salt fordi parmesanosten er salt) 0,3 ts sort pepper
Fremgangsmåte
Forstek auberginene:
- Forvarm stekeovnen til 200 gr.c.
- Skjær auberginene på langs, i ca 1 cm tykke skiver
- Pensle dem med litt olivenolje og forstek dem i ovnen i ca 15 min på hver side til de har blitt litt myke og fått en gyllen farge
- La de ligge og kjøle seg på stekebrettet når de er klare.
Lag tomatsaus:
- Finhakk løk og hvitløk og fres dette i olivenolje i en kjele/dyp panne på medium varme. Vendes rundt i ca 3 min til det har myklet og fått en blank farge
- Ha tomatsaus (passata og hakkede tomater), sukker og vann oppi kjelen
- La tomatsausen stå og putre uten lokk i ca 30 min. Rør om iblant mens den tykner. Blir den for tykk kan du tilsette litt mer vann
- Tilsett krydder (urter, salt og pepper) oppi kjelen.
Fylle formen og steke:
- Reduser varmen på stekeovnen ned til 180 gr.c.
- Finn fram en ildfast form på rundt 25 x 40 cm evt. to mindre former
- Start med litt tomatsaus i bunn av formen, legg på ett lag med aubergine, legg så et tynt lag med tomatsaus over auberginene, fortsett med å dryppe litt olivenolje over og så legger du et tynt lag parmesan og mozarella over og basilikum på toppen. Dette var første lag.
- Så gjør du nøyaktig det samme en gang til for lag to
- Lag tre er det siste laget. Her gjør du alt det samme, men etter at du har lagt på parmesan og mozarellaost legger du ikke basilikum på. Den sparer du til retten skal serveres
- Formen stekes midt i ovnen til den bobler og har fått en gylden, fin farge.
- La formen hvile i 5 – 10 min før du serverer. Da blir det lettere å skjære fine stykker og smakene har ”lagt seg” litt. Dryss over basilikum ved servering.
Buon appetito

Gullvinner innen mat & livsstil!

Middelhavets kosthold er igjen kåret til verdens sunneste og mest helsebringende. Spesielt ved diabetes!
Her får du metoden og oppskrifter slik at du kan få:
- Stabilt blodsukker
- En vekt du trives med
- Jevn energi hele dagen
Du vil føle deg VEL og ha mindre søtsug!
Legg igjen en kommentar