Visste du at bananen er på det sunneste når de fleste kaster den?
Japansk forskning har vist at mengden antioksidanter og kreftbekjempende stoffer (TNF: Tumor Necrosis Factor) øker etterhvert som bananen modnes. Og det er spesielt de brune flekkene som kommer på bananens gule skall som produserer dette stoffet. Så jo brunere bananens skall er, jo høyere innhold har det av disse immunitetsbyggende egenskapene.
Etter jeg hadde lest dette kunne jeg jo ikke kaste de 4 overmodne og brune bananene jeg hadde liggende. Derfor gikk jeg i gang med å bake dette brødet, som jeg må si ble ganske bra (ellers hadde jeg ikke delt oppskriften med deg 🙂
Tid: ca. 20 min. + 60 min. i ovnen
Antall: Ett stort brød
Næring i banan pr.100 gr.:
Karbohydrater: 23 gr.
Proteiner: 1,1 gr
Fett: 0,3 gr
Vitaminer og mineraler: Vit B6 (20%), Vit C (14%), magnesium (6%) samt 1 % jern og Vit A.
Ingredienser:
4 – 5 stk eller ca 5 dl modne bananer, moste
5 egg
2 ts fibersirup eller honning (kan sløyfes)
0,7 dl olivenolje
2 ts vaniljesukker/1,5 ts vaniljeekstrakt
1 ts kanel
1 ts bakepulver
2 ss sitronsaft (tilsvarer ca 1/2 sitron)
300 gram mandelmel
30 gr chia frø
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 160 grader celsius.
- Dekk en brødform (ca 30 x 10 cm) med bakepapir
- Bland de moste bananene, egg, fibersirup/honning, olivenolje, vanilje, kanel, bakepulver og sitronsaft i en stor bolle. Bruk gjerne kjøkkenmaskinen.
- Ha så mandelmel og chiafrø oppi og bland alt godt sammen.
- Ha deigen (som er ganske klissete) over i brødformen. Strø gjerne solsikke- eller sesamfrø over og stek brødet midt i ovnen i ca. 60 min. Sjekk med en tynn pinne (tannpirker etc.) når det nærmer seg en time. Kommer den ut uten deig på, er brødet ferdig.
- Avkjøl brødet på rist.
- Kan også nytes som en kake 🙂
Legg igjen en kommentar