
Chili med gresskarspagetti.
I USA er retten Chili en veldig populær lunch eller middagsrett. I begynnelsen var jeg litt skeptisk fordi jeg trodde det var sterkt pga navnet. Men det trenger det visst ikke være! Opprinnelig er dette en mexikansk rett (Chili con carne) og den er vanligvis mye sterkere! Så det er opp til kokken. I denne oppskriften er det ikke mye chili og den er superpopulær blant barna. Denne retten er både en spennende smaksopplevelse og en flott måte å få i seg grønnsaker på! 🙂
Tid: Totalt 20 – 30 min.
Antall: Stor porsjon som metter en familie på 5 og da har vi ofte litt til overs for lunch etc. dagen derpå. Egner seg godt til å fryses.
Karbohydrater pr 100 gram: Tomater 7 gr. pr 100 gr. Kidneybønner 60 gr. Sorte bønner 12 gr. Gulrøtter 10 gr. Gul løk 9 gr.
Vanskelig å regne ut nøyaktig karbo pr. porsjon når alt er blandet sammen. Dette er også komplekse karbohydrater som øker blodsukkeret langsomt. Vi bruker å beregne ca 15 gr karbo på en stor porsjon. Og heller sette litt lite insulin og følge med på blodsukkeret i timene etterpå. Dette er super mat å spise før du skal ut på tur eller trene!
Ingredienser:
800 – 1000 gr karbonadedeig/kjøttdeig
2 gule løk
3-4 fedd hvitløk
2-3 store gulrøtter
3 stilker stangselleri
1 grønn paprika
1-2 squash
2 dl kidneybønner
2 dl sorte bønner
5 dl biffkraft/buljong
1 boks/4-3 dl hermetiske tomater, i biter
1 liten boks tomatpure
1 ts grønn chilipaste
1 ts rød chilipaste
Krydder; salt, pepper, gurkemeie, chilipulver, cumin, oregano
Urter som persille, timian og fersk oregano er også nydelig å ha oppi gryta helt til slutt!
Fremgangsmåte:
- Kutt opp løk og hvitløk. (Du kan også bruke hvitløkspresse og ha hvitløken oppi gryta sammen med kjøttkraften)
- Ha oppi en spiseskje smør eller et par skjeer olivenolje og stek løk og hvitløk i en stor gryte. La det surre litt på svak varme slik at det blir blankt og mykt (må ikke svis!).
- Imens løken surrer kan du begynne å kutte opp resten av grønnsakene; gulrøtter og stangselleri for seg, og paprika og squash for seg. Guløtter og stangselleri skal oppi gryta tidlig, squash og paprika skal oppi gryta mot slutten av koketiden.
- Når løken er ferdig tar du det ut av gryta og oppi en beholder som du setter til side. Ha mer fett (helst ekte smør) oppi gryta og når den er smeltet og bruser har du karbonadedeigen oppi gryta. Kjøttet brunes godt på begge sider og hakkes så opp i biter mens den stekes (på denne måten beholder du mest mulig av kraften inni kjøttet).
- Ha den ferdigstekte løken tilbake oppi gryta og rør det godt sammen med kjøttet.
- Ha oppi buljong, hermetiske tomater i biter, tomatpure og chilipaste. Rør godt rundt og la det koke opp.
- Tilsett så gulrøtter, stangselleri, kidneybønner og sorte bønner.
- Krydre etter smak.
- La gryten småkoke i 5 min. Ha så oppi paprika og squash.
- La gryten småkoke i 5 min. Ha så evt. urtene oppi.
- Serveres rykende varm, gjerne med Spagettigresskar eller spagettisquash ved siden.

Alle liker hjemmelaget Chili!
Legg igjen en kommentar