Hva er sammenhengen, og hva kan vi gjøre med det?
Vi hører om inflammasjon eller betennelse stadig vekk. Men hva er det egentlig, og på hvilken måte er det relevant for meg?
Både diabetes type 1 type 2 er knyttet til inflammasjon, fordi de trigges, påvirkes eller utløses av inflammasjon og autoimmunitet i kroppen.
Jeg er veldig på vakt overfor dette hos meg selv og i familien, fordi vi allerede har et «rikt utvalg» av forskjellige autoimmune/inflammatoriske tilstander som vi hele tiden demper eller holder unna ved å spise riktig mat og få i oss nok næring. Vi har eksem, psoriasis, alopecia areata, diabetes type 1 og type 2 og muskel og skjelettlidelser. – ja hele spekteret. Men vi lever godt med det vil jeg si. Min eksem er borte, familiemedlemmet som har alopecia har tykk og fin hårvekst nå og diabetesen er det lettere å leve med når mat og livsstil spiller på lag med blodsukkeret. Som du skjønner har jeg sterk tro på at maten du spiser kan være din medisin!
Mange har det langt værre enn min familie og meg når de kommer til denne type lidelser! Desverre har hele 3 av 10 voksne nordmenn smerter som er knyttet til betennelsestilstander i kroppen og over 50 % av helseressursene knyttes opp mot denne type lidelser i følge folkehelseinstituttet. Veldig trist da å tenke på at disse medisinerne aldri vil gjøre noen friske, kun dempe symptomer.
I denne bloggen får du noen konkrete råd for hva du kan spise for på en naturlig måte dempe eller unngå inflammasjon i kroppen. Du kan også laste ned noen av våre favorittoppskrifter. Og hvis du mistenker at du har inflammasjon eller skjult matsensitivitet på gang, så følg med, – for nederst i bloggen beskriver jeg hva du kan gjøre med det, og hvordan jeg kan hjelpe deg i gang.
Hva er inflammasjon?
Inflammasjon betyr «flamme» og er rett og slett kroppens forsvars- og reparasjonsmetode. Når immunforsvaret oppdager skadede celler, irritasjoner og patogener setter den i gang en prosess for å reparere skaden. Inflammasjon er det samme som betennelse, og i Norge bruker vi ordene om hverandre.
Ulike former for inflammasjon:
- Infeksjoner (f.eks utvendige sår)
- Skade på indre vev (som følge av f.eks røyking, eller andre giftstoffer – også fra mat!)
- Autoimmun betennelse, som oppstår når kroppen i et forsøk på å helbrede seg selv begynner å skade seg selv (f.eks.: diabetes type 1, leddgikt, astma, eksem).
Inflammasjon gir symptomer som hevelse, rødhet, ømhet og varmeøkning i det aktuelle området. Normalt vil immunforsvaret reparere skaden for så å «slukke» inflammasjonen. Men noen ganger blir inflammasjonen kronisk værende i kroppen, og kan føre til en rekke sykdommer: Hjertesykdom, diabetes, kreft, fedme, demens, depresjon, autoimmune sykdommer er alle knyttet til inflammasjon.
Hvordan oppstår kronisk inflammasjon?
Inflammasjon kan være akutt og hissig, eller den kan være nesten umerkelig, skjult eller kronisk.
Kroniske inflammasjoner er når immunforsvaret hele tiden er trigget som følge av stadig tilstedeværelse av betennelsesskapende stoffer i kroppen. Og hvis vi ser bort i fra røyking eller andre giftstoffer vi kan være utsatt for til daglig, så er det maten vi spiser som er den største og mest utslagsgivende faktoren på inflammasjon.
Vi er alle forskjellige, men generelt er det noen typer mat som er mer betennelsesskapende enn annen. Mat er nemlig ikke bare energi og næring, den er også informasjon til kroppen. Mat inneholder allergener eller stoffer som kroppen vår i større eller mindre grad reagerer på. Her snakker vi altså ikke om den akutte reaksjonen en peanøttallergiker får når han er så uheldig å få i seg en peanøtt. Matsensitivitet viser seg som en forsinket reaksjon med ulike utslag som: forstoppelse, mage-tarmproblemer, vektøkning, slapphet, nedstemthet, eksem/psoriasis, leddsmerter og annet.
Det er vanskeligere å få tak i årsaken til denne type symptomer, derfor blir de ofte ignorert eller behandlet med legemidler som ikke bedrer selve inflammasjonen.
I Norge, som i verden forøverig, har vi en oppblomstring av inflammatoriske sykdommer. Tre av 10 voksne nordmenn har langvarige smerter knyttet til betennelsestilstander i kroppen, hvor muskel- og skjelettlidelser er den største gruppen. (Kilde: Folkehelserapporten).
Diabetes og inflammasjon
Sukker og mat som øker blodsukkeret raskt, svekker immunforsvaret. Når vi spiser sukker – herunder rent sukker, stivelse og alt som omdannes til sukker i tarmen, må kroppen gjøre en av to ting: Utnytte sukkeret til energi med en gang, eller omdanne sukkeret til fett for lagring til energi på et senere tidspunkt. I denne prosessen, som foregår i lever, må avfallsstoffene skilles ut. Når kroppen ikke klarer å skille ut disse stoffene på egenhånd hoper de seg opp og blir til sukkerkrystaller som immunforsvaret må ta seg av. Men selv immunforsvaret kan få problemer med å kvitte seg av med den akkumulerte mengden sukkerkrystaller og dette fører til at immunforsvaret aktiveres ytterligere.
Dette forklarer hvordan mat som gir høyt blodsukker og fører til høy utskillelese av insulin, samtidig gir høy utskillelse av betennelsesstoffer fra lever. Denne artikkelen forklarer nærmere og her er en video som forklarer dette på en lettfattelig (og underholdende) måte.
Sukkeret som blir omdannet til fett blir transportert ved hjelp av LDL proteinene til fettcellene rundt i kroppen for lagring. Mer om sammenhengen mellom kolesterol og inflammasjon HER.
Så er du genetisk disponert for diabetes fordi du har det i familien eller blodprøver har vist at du har «nedsatt glukosetoleranse», så har du mye å tjene på å holde inflammasjonen nede i kroppen. Det kan du gjøre ved å inkludere mest mulig anti-inflammatorisk mat samtidig som du reduserer mat som kan øke betennelsestilstander i kroppen.
De beste metodene for å dempe inflammasjon!
Spis anti-inflammatorisk mat:
Grønnsaker
- Alle grønnsaker er bra og spesielt de som har sterk grønn farge! Og husk at grønnsakene virker i en synergi, derfor er det en fordel å blande forskjellige typer.
Bær
- Spesielt blåbær, bjørnebær, kirsebær, jordbær, solbær og krekling.
Frukt
- som avokado, tomater, oliven
Nøtter og frø
- alle sorter inkludert kokosnøtt. Helst usaltet
Krydder og urter
- Er rike på antioksidanter. Spesielt ingefær, gurkemeie og hvitløk er kjent for å ha betennelsesdempende effekter. Jeg har erfart det selv!
Fett
- fra rene gode kilder som olivenolje, kokosolje, avokado og ekte mejerismør fra kyr som får beite ute.
Fet fisk
- med omega 3 fettsyrene EPA og DHA. Gjerne også fiskeolje tilsatt vitamin D – spesielt i mørketiden.
Fermentert mat og drikke
- som syrnede mejeriprodukter, kimchi, kombucha, surkål eller surdeig.
All denne maten kan du «lure» inn i hverdagskosten for hele familien. Ha nøtter, oliven og grønnskaer stående lett tilgjengelig slik at det blir valgt fremfor mindre sunne alternativer. Ha avokado i salaten eller på brødskiva. Ha litt ingefær, gurkemeie og hvitløk i grønnsaksmos, supper og gryteretter. Grønnsaksmos er også en super måte å få i seg forskjellige grønnsaker på – her er det bare fantasien som begrenser deg!
Og om det ikke var nok kosemat i lista over, så kan jeg glede deg med at både kokesjokolade (helst over 75% kakao), grønn te og rødvin (i moderate mengder) er betennelsesdempende. 😀
Begrens inflammatorisk mat:
Sukker
Reduser karbohydratinntaket generelt
- Det er ikke karbohydratene i seg selv som er skadelig, det er effekten det har på blodsukkeret!
Ferdigprodusert mat
Transfett
Hvetemel, pasta og annen glutenholdig mat
Rødt kjøtt
Alkohol
Vegitabilske oljer
- Spesielt frøoljene, som går gjennom en svært skadelig prosess for å bli til oljer. Vegitabilske oljer inneholder mye Omega 6 som er kjent for å trigge inflammasjon i kroppen. Spis frø, ikke frøolje.
Effektiv metode for å finne ut hvilke matvarer som gir inflammasjon hos DEG!
Når du utsetter kroppen din for matvarer den er sensitiv mot vil du trigge inflammasjon. Endel vanlige matvarer som blant annet egg, noen typer grønnsaker, melk og gluten fører til betennelsesreaksjoner hos mange. Og det kan gi symptomer som forstoppelse, mage-tarmproblemer, vektøkning, slapphet, søvnproblemer, nedstemthet, eksem/psoriasis, leddsmerter og annet.
Hvis du vil finne ut hvilke skjulte kilder til inflammasjon du har, så ta kontakt slik at jeg kan få hjulpet deg i gang med en nærmere kartlegging. Jeg har en enkel og effektiv metode som er utviklet for nettopp dette. Sett deg opp på en uforpliktende samtale slik at du kan høre mer om dette passer for deg: HER
Sunt, enkelt og raskt!
Fokuser på rene råvarer og lag maten fra bunn. Det trenger ikke være vanskelig, dyrt eller tidkrevende.
Få noen av våre favorittoppskrifter: Etter flere år med denne livsstilen har vi blitt gode på å gjøre det både sunt, enkelt og raskt!
Få familiens beste oppskrifter på:
Hverdagsmat
Desserter
Raske små måltider for hektiske dager
Lag sunn mat raskt og enkelt - som holder blodsukkeret stabilt!
Du vil også motta ukentlig nyhetsbrev med inspirasjon og tips for et godt liv med diabetes - med kvalitet, energi og stabilt blodsukker! Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.
Legg igjen en kommentar