Eplesaus var nytt for meg da jeg kom til USA. Eplesyltetøy, ja, men dette er litt annerledes. Eplesaus er kun kokte, finmalte epler.
Eplesausen er veldig anvendelig både i matlaging og som snacks. Når jeg baker glutenfritt så fungerer den som naturlig søtning i tillegg til at pektinen i eplene gjør at den binder de glutenfrie melsortene sammen. Dette betyr at du kan redusere bruken av stivelsesholdig produkter samtidig som du tilfører både fuktighet og sødme til baksten.
Dessverre har jeg ikke funnet naturlig eplesaus i butikkene her i Norge så jeg har begynt å lage min egen. Og det vil jeg fortsette med, for det er så enkelt og raskt! Du kan også lage en stor porsjon og fryse ned.
Tid: Forberedelse: 7-10 min . Koketid: 10 min
Antall: Denne oppskriften fylte tre store glass med ferdig eplesaus. (se bilde)
Næring pr. 100 gram: Aromaepler inneholder 10 gram karbohydrat og Granny Smith epler inneholder 9,4 gr karbohydrat.
Ingredienser:
10 epler, både grønne (Granny Smith) og norske røde (aroma eller andre). Bruk de eplene du får tak i.
3 ss ferskpresset sitron juice.
Tips: Du kan tilsette kanel, vanilje eller andre bær/frukter for å variere.

Etter at eplene er dampet i 10 min. tar jeg dem over i en blender, har i sitronjuicen og finmaler til eplesaus.
Fremgangsmåte:
- Ta kjernehus ut av eplene og kutt dem opp i ca 1 -2 cm store biter. Du trenger ikke å skrelle dem. Mye av vitaminene sitter i skallet.
- Fyll en kjele med ca 5-10 cm med vann. Putt eplene på en kokerist og la de dampe under lokk i 10 minutter.
- Ha eplene over i en blender eller kjøkkenmaskin, tilsett sitronjuice og la det hele moses sammen.
- Bruk sausen med det samme eller ha den over i lufttette glass. Sausen holder seg i ca en uke i kjøleskap og kan gjerne fryses.
Tips: Du kan også fryse eplesausen i terninger (isbitbeholdere/poser) for å bruke i smoothies etc.
Legg igjen en kommentar