Brenner det i peisen eller står huset i brann?
Forskjellen mellom metabolsk ketose og ketoacidose kan sammenlignes med forskjellen mellom at det brenner i peisen og at hele huset står i brann. Det lukter røyk i begge tilfeller, men årsaken er helt forskjellig.
Mange som legger om til et kosthold med mindre karbohydrater blir av legen sin anbefalt å øke karboinntaket igjen. Årsaken til dette kan være at helsepersonell er redde for at de ikke skal klare å skille ketonlegemer i blod/urin som følge av at man forbrenner fett som energi (metabolsk ketose) fra diabetisk ketoacidose (DKA) som er en potensielt livstruende tilstand. Begge deler påvises ved ketoner i blod/urin men bortsett fra det så er det to HELT forskjellige tilstander.
Selv om du reduserer karbohydratene så mye at du kommer på fettforbrenning og har økt nivå av ketoner i blodet, så kan ikke det i seg selv føre til ketoacidose understreker Dr Jake Kushner, endokrinolog ved Texas Children Hospital i USA.
Hva er ketose?
Kroppen er i metabolsk ketose når den forbrenner fett for energi. Denne formen for energiforbrenning oppstår etter at glykoselagrene (sukker) er oppbrukt som følge av faste eller lite inntak av karbohydrater. Leveren produserer da ketonlegemer fra fett slik at det kan utnyttes til energi.
Ketonlegemer er sure, og senker pH i blodet om konsentrasjonene blir store nok. Derfor har kroppen noen måter å kvitte seg med overskuddet på. En del forsvinner gjennom pusten, noe som kjennetegnes ved en karakteristisk acetonlukt. Resten av overskuddet vil fjernes gjennom nyrene og havner i urinen.
Metabolsk ketose er en energiform vi har blitt utstyrt med fra evolusjonen og som har vært nyttig for at vi skal fungere godt selv i perioder uten tilgang på mat. Ketose er en tilstand alle vil kunne befinne seg i til tider, og er helt ufarlig.
Du kan ha gode gevinster av være på metabolsk ketose:
- Forbrenner overskuddsfett
- Trenger mindre insulin
- Mer stabilt blodsukker
- Reduserer inflammasjon/betennelser i kroppen
- Jevn energi
- Mental styrke/klarhet
De fleste som spiser mindre enn 150 gr karbohydrater i løpet av dagen vil være i en eller annen grad av ketose i følge dr. Erik Hexeberg. Likevel tar det i gjennomsnittet mellom 3 – 6 uker å komme på full ketonforbrenning fordi kroppen må få tid til å omstille seg til denne formen for energiomsetning. I tillegg skal du redusere karbohydratinnntaket betraktelig (ofte til under 20 gram pr dag) og moderere proteininntaket (til mellom 80 – 170 gram pr dag avhengig av hvor stor du er). Leveren din produserer karbohydrater fra protein, derfor er det ikke lett å komme i ketose. Når du er over på ketonforbrenning bør du sørge for å spise mye grønnsaker og nok salt slik at kroppen skiller seg av med avfall på en god måte uten at du minster energien. Dette hevder blant annet Dr. Eric Berg som har spesialisert seg på denne type kosthold. Likevel kan overgangen til ketonforbrenning være tung for mange (blir slapp, uvel, får lyst på søtt m.m).
Men som sagt, bare å spise lavkarbo/redusere daglig inntak av karbohydrater vil gjøre at du beveger deg inn og ut av ketose. Og det er både sundt og helt ufarlig!
Hva er ketoacidose?
Ketoacidose er en tilstand som kommer av at kroppen forsures. Som oftest i kombinasjon med høyt blodsukker og sykdom. Og det handler ikke om keto- delen av ordet, men acid – syren. Det er en syreforgiftning av blodet som skyldes opphopning av ketonsyrer i blodet på grunn av alvorlig insulinmangel. De vanligste årsakene er ved nyoppstått type 1 diabetes og i tilfeller hvor mennesker med type 1 diabetes får annen sykdom med feber som øker behovet for insulin. I slike situasjoner vil blodsukkeret som oftest være høyt (over 15 mmol/l) og man finner sukker og ketonsyrer (ketoner) i urinen. Uten behandling vil man raskt bli alvorlig syk. Kombinasjonen sykdom, høyt blodsukker og ketoner i urinen bør føre til at man straks kontakter lege.
Det er altså det høye blodsukkeret og syreforbindelsen som er farlig, ikke ketonene i seg selv. Ketonene er en del av bildet og er et resultat av tilstanden – men IKKE årsaken til ketoacidose.
Insulinet spiller en sentral rolle!
Insulin spiller en avgjørende rolle i forhold til å regulere nivået av ketoner i blodet.
Uten insulin vil ketonnivået kunne stige til over 20 mml/l og det er MYE høyere enn det nivået av ketoner du har i blodet når du er i metabolsk ketose med nok insulin tilstede. De som befinner seg i metabolsk ketose har sjelden ketonnivå over 2- 3 mml/l, noe som ikke er særlig høyt. De har også normal PH verdi og føler seg friske. Når du derimot er på vei inn i en DKA føler du deg syk og har symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter, feber og energiløs. Da skal du raskt kontakte lege.
Dersom du ikke passer på blodsukkeret ditt er risikoen stor for at du kan komme i en situasjon av DKA. Dette gjelder uansett om du forbrenner fett (ketoner) eller karbo for energi. Men ketoner i seg selv kan IKKE forårsake DKA understreker Dr Kushner videre. Det er det noen som feilaktig tror.
Dr Kushner mener derfor frykten for ketoner er overdrevet, og sier videre at vi må finne ut HVORFOR det “lukter røyk”: om det gjør det fordi det brenner i peisen – metabolsk ketose fordi du er på fettforbrenning, eller fordi hele huset er i flammer – DKA!
Tommelfingerregelen er å passe på ved å holde et normalt blodsukker og lytte til signalene kroppen gir – er du på vei inn i ketoacidose har du som regel forhøyet blodsukker og du føler deg syk.
Vær obs på dette når du reduserer karbohydratene og har diabetes type 1:
- Vær rask med å redusere insulindosene i takt med karbohydratene. Samarbeid med legen din om dette.
- Dersom du bruker insulinpumpe og får små doser basalinsulin pumpet inn jevnlig i løpet av døgnet er det en potensiell risiko at pumpen av en eller annen grunn stopper med å levere basaldosen – da kan man ganske fort komme inn i en farlig situasjon med insulinmangel. Dette kan løses ved å måle blodsukkeret ofte og eventuelt sette basaldosen med sprøyte istedenfor pumpe.
- Kontakt lege straks ved kombinasjonen sykdom, høyt blodsukker og høyt nivå av ketoner i urinen.
Konklusjon
Stadig flere mennesker, også hele familier, velger å redusere karbohydratene i maten for å leve bedre med diabetes. Mange etterspør rammer og ekspertise fra fagpersoner for å være sikker på at de gjennomfører og opprettholder livsstilen på en trygg og bærekraftig måte.
I følge Dr Jake Kushner åpner de nå en egen avdeling for å imøtekomme denne pasientgruppens behov på Texas Children Hospital i USA. Samtidig vil de benytte seg av denne avdelingen for å forske og lære mer om lavkarbo som behandlingsmetode.
Det vil antagelig fortsatt ta flere år før helsevesenet i Norge aksepterer og betrakter lavkarbo som en god metode for å behandle diabetes. Men det er et gledelig skritt på veien å se at det åpnes opp for reduksjon av karbohydrater som metode flere steder i USA og andre steder i verden, som for eksempel Australia og Storbritania. I tillegg er det kommet på plass flere større studier den seneste tiden, og i Sverige settes et stort forskningsprosjekt for å se på lavkarbo som behandlingsmåte for diabetes type 1 i gang nå i høst.
Og mens vi venter på forskningsbaserte resultater kan vi være vårt eget laboratorie. Du kjenner din kropp best og du har ingenting å tape på å gå i gang med å etablere en sunnere livsstil. Ta kontakt hvis du vil ha hjelp og støtte på veien. Vi har vært gjennom dette og jeg kan vise deg snarveien.
Legg igjen en kommentar