
Granola med mindre karbohydrater er godt til frokost eller som mellommåltid.
Frokostblandinger har vært fast innslag hos oss i mange år. Det er enkelt, raskt å tilberede og gir umiddelbar energi.
Desverre er de frokostblandingene vi kjøper ofte proppfulle av sukker og andre konserveringsmidler. I tillegg er det vanskelig å finne gode glutenfrie alternativer.
Jeg utviklet derfor min egen frokostblanding som det er lite karbohydrater i: 1 dl inneholder bare ca. 15 karbohydrater. I tillegg er den sunn og gir mye energi!
Fordi denne granlaen er så populær i familien og alltid forsvinner så fort, har jeg utviklet en STOR posjon. Du kan selvfølgerlig halvere første gang for å finne ut om den faller i smak 🙂
Ingredienser
5 dl valnøtter og hasselnøtter, grovt hakket
5 dl mandler, grovt hakket
5 dl mandler, finhakket / glutenfri havre (OBS! Med havre blir det høyere karbohydratinnhold)
4 dl solsikkefrø, ristet i ca 10 min. i ovnen på 200 grader
4 dl gresskarfrø, ristet i ca 10 min. i ovnen på 200 grader
2,5 dl linfrø, kvernet til mel
2,5 dl tørket og usøtet tranebær (evt andre tørkede bær)
2,5 dl fibersirup (se bilde for eksempel)
4-5 ss smør / ghee/ kokosfett (gjerne en kombinasjon av smør og kokosfett)
4 ss sukrin melis
0,5 ts salt
4 ts kanel
Instruksjoner
- Forvarm ovnen til 170 grader C.
- Dekk en stor stekeplate med litt høyde på kantene med bakepapir.
- Hakk alle nøtter.
- Bland nøtter, ristede frø, tørkede bær i en middels stor bakebolle. Tilsett fibersirup og bland godt før også smeltet smør/ghee/kokosolje, sukrinmelis, kanel og salt blandes inn.
- Fordel granolaen jevnt utover stekeplaten og stek den midt i ovnen til den har fått en gyllen farge i ca 15 – 25 min. Jeg bruker å vende litt på granolaen underveis slik at den blir stekt jevnt.
- La granola kjøles helt ned før du har den i lufttette beholdere.
Tips: Jeg har begynt å strø ca 0,5 ts kardemomme over før steking. Det synes vi er godt.

Forslag til fibersirup.

Lavkarbo granola smaker godt med melk eller yoghurt.

Granolaen kjøles helt ned før den legges i lufttett boks.
Hei. Dessverre ble det nesten brann her under stekingen av en stor porsjon granola. Jeg tror du har skrevet feil grader på steketemperatur. Min ovn går kun til 275 grader og jeg stusset litt, men satt den på fullt og lot den stå for seg selv mens jeg gjorde andre ting, til klokka ringte. Da var det bare kull i ovnen og brannvarsleren ringte i evigheter. Synd. Bedre lykke neste gang. Kanskje 150 grader hadde fungert?
Hei Gjertrud. Jeg er SÅ lei meg for at jeg tenkte Fahrenheit i stedenfor gr. celsius når jeg skrev denne oppskriften! Bor jo i USA for tiden… Det skal være 170 gr.og det er rettet nå. Håper du ikke gir helt opp men prøver igjen for dette er en veldig god granola som jeg må lage jevnlig her i huset.:-)
Klem, Guro
Supergod! Men skal den forbli litt klissete som ferdig? Tidligere oppskrifter jeg prøvd blir tørre. Liker den kjempegodt slik altså, men håper den har god holdbarhet uansett fast den virker litt «våt». Men – den var jo så god så trur ikke holdbarhet blir et problem egentlig.. 🙂
Hei Jennie,
Så hyggelig at du liker granolaen! 🙂 Hvis du synes den blir litt fuktig så la den stå litt lengre i ovnen. For meg er den ofte litt fuktig når jeg tar den ut av ovnen, så blir den fast og sprø når den kjølner. Den har god holdbarhet og holder seg sprø i lufttett plastboks. Hilsen Guro
Hei. Veldig god granola! Vet du kaloriinnhold pr 100 g?
Mvh Irene Hansen
Hei Irene,
Så hyggelig at du liker granolaen!
Jeg regner aldri ut kaloriinnhold fordi jeg ikke er fokusert på det. Mye sunn mat har høyere kaloriinnhold enn usunn mat, men også da mye mer næring og vitaminer som kroppen kan utnytte. Dette er det viktigste synes jeg. Dette var kanskje ikke det svaret du ønsket deg?
Hilsen Guro