
De siste årene har jeg brukt mye tid på å lære fra middelhavslandenes matkultur. De har en kombinasjon av både smakfull og sunn mat som har levd og utviklet seg gjennom tusenvis av år. Middelhavskosten, som kjennetegnes av mye grønnsaker, urter, belgfrukter, ren fisk/kjøtt og olivenolje, er flere ganger kåret til verdens mest helsebringende kosthold.
Auberginen er stjerna i Imame Bayildi
Fylt aubergine, eller Imame Bayildi er en vegetarrett som har vært i det greske kjøkkenet i maaaange generasjoner!
Aubergin er en grønnsak vi trygt kan spise mer av. Nyere forskning som ser på hvilken mat vi kan bruke for å behandle eller forebygge sykdom trekker frem auberginen som en av «stjernene» fordi stoffer i den bidrar til å fornye og reparere kroppens stamceller.

Retten er veldig enkel å lage, tar ikke lang tid, og smaker fantastisk! Dette er en rik vegetarrett du kan servere alene , eller ved siden av stekt kylling, laks eller fetaost.
Oppskriften er beregnet for fire porsjoner.
Ingredienser
- 2 auberginer
- 4 klasetomater
- 1 stor rød løk
- 3 fedd hvitløk
- ca 1 ss balsamic vinegar
- Olivenolje
- 1 ss molasse (valgfritt, jeg lager ofte uten)
- salt og pepper
- urter som persille, mint, oregano, basilikum (ferske eller tørket som krydder)
Fremgangsmåte
- Vask og skjær auberginen i to på langs.
- Kutt et rutenett inn i auberginens fruktkjøtt og pensle med olivenolje
- Legg den ned i en ildfast form og forstek auberginen i 200 grader i ca. 10 min. slik at grønnsaken blir litt mørere
- Finhakk hvitløk, løk og tomat
- Stek hvitløk og løk i olivenolje i 2-3 min før du har tomatene oppi pannen
- La dette steke i noen minutter før du tilsetter balsamic vinegar og krydrer med salt og pepper
- Bruk en skje til å grave ut endel av auberginens fruktkjøtt og ha det oppi sammen med tomater og løk. Pass på å ikke grave ut for mye for skallet til de halve auberginene skal kunne romme fyllet
- Krydre og smak til tomat og løkblandingen med valgfrie urter
- Ha tomat og løkblandingen oppi de halve auberginskjellene. Fyll dem helt opp
- Stek dem i ovnen på 200 grader i 15 – 20 minutter
- Serveres med en klatt gresk yoghurt eller rømme





Kali Orexi (god appetit) 🇬🇷
Gullvinner innen mat & livsstil!

Middelhavets kosthold er igjen kåret til verdens sunneste og mest helsebringende. Spesielt ved diabetes!
Her får du metoden og oppskrifter slik at du kan få:
- Stabilt blodsukker
- En vekt du trives med
- Jevn energi hele dagen
Du vil føle deg VEL og ha mindre søtsug!
Legg igjen en kommentar