Noe er alvorlig galt i måten vi håndterer diabetes (alle typer) på! Dette sier helsepersonell selv.
Og istedenfor å se på alternative løsninger for dette stadig voksende samfunnsproblemet, er det stadig «mer av det sammme» som velges!
Oppskriften på galskap er å gjøre det samme igjen og igjen og forvente andre resultater. (Albert Einstein)
Vi lykkes ikke!
Hvis vi ser på diabetes i et samfunnsmessig perspektiv så vet vi at vi ikke lykkes!
Nyere forskning viser at levealderen er redusert med 14 til 18 år for voksne som fikk diabetes type 1 (DT1) før fylte 10 år.
Denne artikkelen fra The Telegraph UK forteller at det hver uke dør 500 mennesker som følge av diabetesrelaterte komplikasjoner. Og dette er komplikasjoner som KAN UNNGÅS!
Dødsfallene som følge av diabetes har økt med 10 % de siste 3 årene!
Denne rapporten viser at mennesker med DT1 i alderen 35 – 64 år har mellom 3 og 4 ganger så høy dødelighet som de uten diabetes. Tilsvarende har de som lever med DT2 dobbelt så stor dødlighet som friske jevnaldrede.
Og enda mer horribelt er det at risikoen for hjertesykdom er 30 (!) ganger høyere hos de som utviklet DT1 før fylte 10 år.
Dette skjer til tross for alle hjelpemidlene vi har – samt fri tilgang til insulin!
Hvor er villigheten til å justere på nåværende behandlingsmetode?
Som mor til en gutt som fikk diabetes som 10 åring er det jævlig å lese om de dårlige prognosene!
Vi har valgt å tenke annerledes, og det ser vi at stadig flere gjør! For det er FULLT MULIG å få et langt og friskt liv tross diabetes.
Det kan du også få til! Men du må fokusere på kosthold og livsstil – og ikke bare det å sette nok insulin!

Espen tar gjerne en salat med avokado, ost og sitron på toppen. Du føler deg så mye mer vel når du spiser mat kroppen vil ha – også blir blodsukkeret mye enklere å styre!
Galskapen med høykarbo

Ingen, hverken barn eller voksne trenger denne type mat.
Uansett hvor god du er til å beregne rett mengde insulin til maten så vil blodsukkeret ofte bli for høyt eller for lavt etterpå. Det er UMULIG å regne ut dette 100% riktig hver gang – tross delingsfaktorer og insulin til karbo ratioer. Det er for mange andre faktorer; som hormoner, fysisk aktivitet, insulinresistens m.m. som også påvirker. Kroppen er ikke en robot og insulinutregning er ikke et mattestykke med to streker under svaret.
Og jo mer insulin vi setter, jo større blir risikoen for at alvorlig feil skjer!
«Big inputs make big mistakes, small inputs make small mistakes»
Sier Dr Richard Bernstein. På denne måten gjør du kroppens biologiske og mekaniske responser mer forutsigbare. Og Dr Bernstein bruker trafikken som eksempel: Når det er få biler i gatene (lite insulin i omløp i kroppen) flyter trafikken harmonisk og du har god oversikt. Dersom du dobler, eller tripler antallet biler i samme område (mye insulin i omløp) blir det mer hektisk, uoversiktelig og risikoen for at noe går galt øker betraktelig.
Tar du ut karbohydratene blir det mye enklere å regne ut insulinmengde – fordi du tar ut det som påvirker blodsukkeret mest. Her er noen tips til forsvarlig karboreduksjon for hele familien.

Hyppige svinginger i blodsukkeret er skadelig for kroppen
Bærekraftig livsstil!
Diabetesrelaterte komplikasjoner kan unngås, men vi må være villige til å se på andre løsninger i tillegg til de vi blir anbefalt i dag. Det holder ikke å bare sette mer insulin eller finne opp en bedre insulinpumpe. For blodsukker-berg- og-dal-banen vil være der fortsatt.
Det er her kost- og livsstilsendringer kommer inn!
Da sønnen min fikk diabetes var det ingen som fortalte oss at reduksjon av karbohydratene kunne være en metode for å få et mer stabilt og normalt blodsukker. Nei det var bare ett behandlingsregime som ble presentert: Spis som før bare sett nok insulin. Og tanken er i utgangspunktet god, for det er en stor nok byrde å få diabetes, om du ikke skal måtte forandre på hva du spiser i tillegg. Men det funker bare ikke i praksis! Ikke for oss ihvertfall!
For oss ble det viktig å få kroppen i balanse igjen etter diagnosen, og behandling med insulin var ikke nok. Vi skjønte etterhvert hva vi måtte gjøre – nemlig forandre på kostholdet.
Nå er ikke livet styrt av diabetesen lenger, og det gir mer frihet og trygghet både for sønnen min og for hele familien.
Lavkarbo + insulin + teknologi = Sant!
Lavkarbo var den måten vi behandlet diabetes på før vi fikk syntetisk insulin på 1920 tallet.
Nå er vi i den unike situasjonen at vi kan kombinere det vi vet om kosthold, med både tilstrekkelig insulin og det beste innen tekniske hjelpemidler.
Dette gjør det livet med diabetes enklere, tryggere og mer forutsigbart! Bare se denne presentasjonen fra Dr Kushner!

Rene råvarer fra kjøtt, fisk og grønnsaker kjennetegner en livsstil på lavkarbo.
Normalkarbo
Det er fortsatt fordommer mot lavkarbo. Endel aktører har til og med endret navn på det (til f.eks. grovkarbo eller smartkarbo) fordi så mange har negative assosiasjoner og forbinder lavkarbo med dietter eller slankekurer. Men lavkarbo, eller «normalkarbo» som mannen min kaller det, er en livsstil du kan ha hele livet. Og barn har også godt av å kutte ned på unødvendige karbohydrater!
Hvis du ser på statistikken over hvor mye karbohydrater i form av sukkerholdig mat, korn, ris, pasta, halv – og helfabrikkert mat vi spiser nå sammenlignet med for noen få hundre år siden, og legger til økende inaktivitet i alle aldersgrupper, – gir det en god forklaring på hvorfor vi stadig blir sykere!
Samfunnsutviklingen går i retning av økt bruk av medisiner for alle mulige livsstilssykdommer med mindre fokus på forebygging. Og når alt skal være så effektivt så tar ikke lenger folk seg tid til å lage ordentlig mat fra bunn. Raske, industriproduserte og næringsfattige løsninger med mer sukker og konserveringsmidler blir valgt, og en dårligere helse blir prisen å betale.

Barn liker grønnsaker! La dem få velge ingredienser og lage salaten sin selv.
Useriøse aktører
Og vi skal ikke se bort ifra at det er mektige aktører som er med å påvirker våre valg. Både legemiddel- og matindustrien har mye å tjene på at vi velger deres produkter. Og hva har legemiddelindustrien å vinne på at vi tar mindre medisiner og blir friskere på en naturlig måte?
For lavkarbo er rett og slett sunn, ekte og næringsrik mat. Det er mye grønnsaker, sunne fettkilder, rene proteiner fra kjøtt og fisk, egg, nøtter og melkeprodukter. Les mer om hva lavkarbo er HER og HER (og ellers skriver jeg mye om det overalt på bloggen min 🙂
Men er du fortsatt skeptisk og tanker at lavkarbo kan gi:
- ketoacidose som følge av økt nivå av ketoner fordi kroppen kommer over på fettforbrenning? Da kan du lese DETTE. og DETTE.
- økt risiko for hjertesykdom pga for høyt kolesterol? Da kan du lese DETTE og DETTE
- Redusert vekst eller utvikling hos barn pga redusert karbohydrater? Da kan du lese DETTE og DETTE.
Jeg skal ikke påstå vi har alle svarene slik at lavkarbo kan anbefales for alle. Men det er mange grader av lavkarbo, og vi vet nok til å i det minste presentere det som et godt alternativ!
For det er et paradoks at helsemyndighetene anbefaler et karbohydratinnhold på 50-60 % av daglig matinntak når vi vet at det er karbohydratene som påvirker blodsukkeret mest. Dette har de nå (endelig) gått bort ifra i USA og i Storbritania så her bør Norge komme etter fortest mulig!
Hver enkeltperson og familie må finne frem til den livsstilen som passer dem best.
Er du klar for å teste ut om lavkarbo kan være noe for deg og din familie. Start her med å laste ned oppskriftsheftet under!
Og ta gjerne kontakt hvis du vil ha personlig hjelp, oppfølging eller bare slå av en prat om hvordan livet med diabetes kan være. Jeg er her for deg!

- Hverdagsmat
- Desserter
- Hva skal du spise og hva skal du droppe!
Få sunn mat raskt og enkelt - som hele familien vil elske!
Holder blodsukkeret stabilt.
Gir overskudd og en lettere hverdag.
Legg igjen en kommentar