Den første tiden etter diabetesdiagnosen var tøff – og at vi ikke engang skulle få sove ordentlig om natten gjorde ikke saken enklere! Vi var ikke forberedt på at natten skulle forstyrres så mye av et svingende blodsukker, og det å få nok søvn ble faktisk en av de største utfordringene i det nye livet med diabetes type 1.
Etter at vi gjorde noen forandringer i livsstilen vår ble dette heldigvis mye bedre!
De forandringene vi gjorde vil jeg dele med deg her.
Nok søvn holder blodsukkeret mer stabilt
Nyere forskning viser at en lang rekke fysiske og psykiske funksjoner påvirkes av om vi får nok søvn eller ikke. Når vi sover reparerer kroppen celler og vev, øker hjernekapasiteten og hukommelsen, i tillegg til at den rensker opp og skiller seg av med avfallstoffer.
Forskning viser rett og slett at de som sover nok både presterer bedre på dagtid, har bedre helse, mer energi, holder seg slankere og er mer fornøyd med livet!
Om ikke det er nok så vet vi også at nok søvn gir et mer stabilt blodsukker og økt insulinsensitivitet.
All grunn til å fokusere på å få sine sårt tiltrengte timer!
Diabetes forstyrrer ofte søvnen
Blodsukkeret bryr seg ikke om hvilken tid på døgnet det er! Så i løpet av natten får du merke om du har vært «flink» nok til å styre mat, trening og insulindoser i løpet av dagen. I tillegg vil hormoner og følelser påvirke blodsukkeret i den ene aller den andre retningen, men der har vi ikke så stor påvirkningskraft.
Det er heldigvis mye du kan gjøre for å forbedre både mengden og kvaliteten på søvnen din. De grepene jeg skal dele med deg nå har vi selv gjort og det har ført til at både han som har diabetes og resten av familien sover godt gjennom HELE natten. Å måtte opp for å korrigere et kranglete blodsukker hører nå til unntakene. Heldigvis!
Her kan du laste ned de beste tipsene og oppleve bedre søvn allerede i natt:
Våkne opp uthvilt hver dag - tross diabetes!
- Mer stabilt blodsukker
- Økt insulinsensitivitet
- Bedre humør
- Mer energi
- Økt fokus og beslutningsevne
Hvor mye søvn trenger vi?
Det varierer litt , men generelt:
Voksne: 7-9 timer
Tenåringer: 9 – 12 timer
Barn: Opp til 14 timer
Søvn og diabetes
Søvn har en sterk påvirkning på diabetes. Forskning påviser gang på gang hvordan for lite søvn påvirker blodsukkerregulering, insulinresistens, økt sultfølelse, dragning mot raske karbohydrater, vektøkning, depresjon og høyere langtidsblodsukker (hbA1c). For lite søvn utsetter kroppen for biologisk stress, vi produserer mer kortisol og øker risikoen for betennelse (inflammasjon) og overvekt.
Søvn er derfor et godt verktøy for å håndtere diabetes best mulig! Og dette kan du gjøre noe med allerede i dag – hvis du prioriterer det!
Dette er noen av de viktigste grepene du kan ta for å sikre nattesøvnen:
- Komme seg tidsnok i seng. Blir du vekket opp ofte i løpet av natten blir det ekstra viktig å strekke natten ut mest mulig i begge ender.
- Ikke noe pc/tv eller annet med blått lys den siste timen før sengetid. Det forstyrrer produksjonen av søvnhormonet melatonin. Les heller en bok, ta et bad etc.
- Sørg for å spise lavkarbo på kvelden. Da trenger du mindre insulin og du reduserer dermed risikoen for for lavt blodsukker i løpet av natten.
- Kveldsmat spises senest 1 time før leggetid. Vi «stenger» kjøkkenet, slår av lyset og rydder vekk all mat etc.ca kl 20 på kvelden, for å signalisere at nå skal vi ikke spise mer i dag. Kroppen trenger ikke mat når den skal sove, den trenger derimot ro til å fordøye ferdig dagens mat. Søvnen blir mer urolig når du legger deg på full mage og blodsukkeret blir mye mer uforutsigbart.
- Dersom du må opp for å korrigere blodsukkeret i løpet av natten, sørg for å ha en lampe som bare gir akkurat den belysningen du trenger og ikke mer. Du trenger ikke vokne opp mer enn nødvendig!
- Gjør det enklest mulig å korrigere blodsukkeret i løpet av natten: Ha banan/glukosetbletter og evt. insulinpenn liggende lett tilgjengelig på nattbordet. Ha også vannglass og fluorskyll klart. Da kan du raskt regulere blodsukkeret og samtidig ta vare på tennene dine uten å måtte gå ut av sengen.
- Glukosetabletter bør være så enkelt som mulig å få tak i. La de for eksempel ligge i en lomme hengende på siden av sengen slik at det bare er å strekke armen ut etter sukkertablettene. Når både blodsukkeret er lavt og du er i halvsøvne gjelder det å gjøre det enklest mulig for seg selv.
Last ned PDFen over for å få flere gode tips!
Fokuser på hva god søvn i natt vil gi deg i morgen, og la det motivere deg til å komme deg i seng litt før i kveld. Fokus og gjennomføring er det som skal til for å etablere nye gode vaner.
Legg igjen en kommentar