Server et stykke gresskarpai med pisket krem til dessert og du blir garantert populær!
Denne paien er både mettende og søt, men vil ikke gjøre at blodsukkeret ditt stiger som en rakett slik andre kaker fort gjør. Kaken inneholder totalt 50 karbohydrater og det betyr ca. 6 karbohydrater pr. kakestykke – da har jeg regnet ca 8 kakestykker på hele paien.
Gresskaret er spesielt
I USA er gresskar en naturlig del av høsten. Fra september til desember ser du gresskar overalt i dekorasjoner, og på menyen i restauranter og butikker.
En av grunnene til at gresskar har en så spesiell plass i amerikanernes hjerter er fordi frukten reddet dem fra hungersnød for et par hundre år siden. Det var indianerne som lærte pilgrimene både å dyrke frem og å tilberede gresskar i mat. Derfor har også gresskaret en sentral plass i Thanksgiving (høsttakkefesten) i slutten av november.
Næring og karbohydrater i gresskar
Gresskaret er en frukt full av vitaminer, mineraler og fiber. Den smaker søtt, men det er likevel kun 7 gram karbohydrater pr. 100 gram frukt.
Jeg har testet ut mange forskjellige oppskrifter. De beste har jeg justert på og gjort mer blodsukkervennlige. Mine favoritter er paien under her og dette gresskarbrødet.
Frøene i frukten kan også brukes i annen mat, som for eksempel i disse knekkebrødene eller denne granolaen.
Denne paien er familiens favoritt og forsvinner alt for fort. Jeg lager derfor gjerne to paier når jeg først er i gang, og fryser den ene 🙂
Du kan forsteke helt gresskar delt i to i ovnen på 170 grader i ca 1,5 – 2 timer, og så skrape ut fruktkjøttet. Dette tar litt tid, men du får da ferskt og rent fruktkjøtt fra gresskaret. Du kan også kjøpe fruktkjøttet på boks. Se da etter at du får rent fruktkjøtt uten tilsetninger.
Gresskarpai
Ingredienser
Paibunn:
5 dl mandelmel
1/2 ts salt
4 ts sukrin eller annen lavglykokjemisk søtning
3 ss smør, romtemperert
1 egg
Fyll:
5 dl gresskar pure
2,5 dl kremfløte/den fete delen av kokosmelk
1,5 dl sukrin, eller annen lavglykokjemisk søtning
2 ts vaniljeekstrakt/ vaniljesukker
1 klype av hver av disse krydrene: kardemomme, ingefær, muskat og chili hvis du tør 😉 Det skal være litt «spicy».
1/2 ts kanel
1/2 ts salt
2 egg
Instruksjoner:
1. Varm ovnen til 175 grader celsius.
2. Bland sammen alle ingrediensene til paibunnen i en medium stor bakebolle.
3. Press paideigen ut i formen og forstek den midt i ovnen i ca 10 min. eller til den har fått litt farge.
4. Bruk mixmaster til å blande først eggene, så tilsetter du gresskarpureen, vanilje ekstrakt, krydder, salt og sukrin. Bland dette godt sammen før du tilsetter kremfløten/kokosmelk og rører videre til en jevn røre.
5. Hell fyllet over i den forstekte paiformen.
6. Stek paien midt i ovnen i ca 40 – 50 min. Test ved å stikke en kniv ned i fyllet. Kommer den opp ren er paien ferdigstekt.
7. La den kjøles helt ned.
Serveres som den er eller med pisket krem.
Velbekomme 😀

Server et stykke lavkarbo grasskarpai med en raus klatt krem og kanel over.
Legg igjen en kommentar