Server et stykke gresskarpai med pisket krem til dessert en høstsøndag og du blir garantert populær! 🙂
Denne paien er både mettende og søt, men vil ikke gjøre at blodsukkeret ditt stiger som en rakett slik andre kaker gjør. Kaken inneholder totalt 50 karbohydrater og det betyr ca. 6 karbohydrater pr. kakestykke – da har jeg regnet ca 8 kakestykker på hele paien.
Her i USA er gresskar en naturlig del av høsten. Fra september til desember ser vi gresskar overalt i dekorasjoner, og på menyen i restauranter og butikker.
En av grunnene til at gresskar har en så spesiell plass i amerikanernes hjerter er fordi frukten reddet dem fra hungersnød for et par hundre år siden. Det var indianerne som lærte pilgrimene både å dyrke frem og å tilberede gresskar i mat. Derfor har også gresskaret en sentral plass i Thanksgiving (høsttakkefesten) i slutten av november.
Du kan forsteke gresskaret i ovnen i ca 3 timer, og så skrape ut fruktkjøttet. Dette er et møysommeig arbeid som jeg ikke alltid tar meg tid til, derfor er det fint det går an å kjøpe fruktkjøttet på boks. Se da etter at du får rent fruktkjøtt uten tilsetninger.
Jeg har testet ut mange forskjellige oppskrifter. De beste har jeg justert på og gjort mer blodsukkervennlige. Gresskar i seg selv er både søtt, sundt og godt og trenger ikke tilsettes noe særlig sukker eller annet.
Denne paien er familiens favoritt og forsvinner alt for fort. Jeg lager derfor gjerne to paiformer når jeg først er i gang, og fryser den ene 🙂
Ingredienser
Paibunn:
5 dl mandelmel
1/2 ts salt
4 ts sukrin eller annen lavglykokjemisk søtning
3 ss smør, romtemperert
1 egg
Fyll:
5 dl gresskar pure
2,5 dl kremfløte
1,5 dl sukrin, eller annen lavglykokjemisk søtning
2 ts vaniljeekstrakt
1 ss «pumkinspice» . Hvis du ikke får tak i det vil jeg anbefale å bruke forskjellig krydder som: kardemomme, ingefær og muskat. Men ikke så mye som 1 ss totalt, ta et dryss av hver av krydderslagene oppi røra. Det skal bare være litt «spicy».
1/2 ts kanel
1/2 ts salt
2 egg
Instruksjoner:
1. Varm ovnen til 175 grader celsius.
2. Bland sammen alle ingrediensene til paibunnen i en medium stor bakebolle.
3. Press paideigen ut i formen og forstek den midt i ovnen i ca 10 min. eller til den har fått litt farge.
4. Bruk mixmaster til å blande først eggene, så tilsetter du gresskarpureen, vanilje ekstrakt, krydder, salt og sukrin. Bland dette godt sammen før du tilsetter kremfløten og rører videre til en jevn røre.
5. Hell fyllet over i den forstekte paiformen.
6. Stek paien midt i ovnen i ca 40 – 50 min. Test ved å stikke en kniv ned i fyllet. Kommer den opp ren er paien ferdigstekt.
7. La den kjøles helt ned.
Serveres som den er eller med pisket krem.
Velbekomme 😀

Server et stykke lavkarbo grasskarpai med en raus klatt krem og kanel over.
Kan mandelmel byttes ut til kokosmel i paibunnen? Har du testet det? Det finnes mange som ikke tåler noen form av nøtter og mandler.
Hei,
Ja du kan bytte mandelmel med kokosmel. Hvis man er allergisk mot nøtter kan man bruke frømel, eller male frø til mel selv. Jeg bruker da linfrø, sesamfrø, gresskarfrø og solsikkefrø. PS solsikkefrø egner seg dårligere når det er oppmalt fordi det gir en grønn farge (men smaken blir bra).
Del gjerne hvordan resultatet ditt blir!
Hilsen Guro