Stress og forpliktelser i hverdagen, med blodsukkerkontroll oppå det hele, oppleves som en stor utfordring i livet med diabetes viser en nylig spørreundersøkelse. For hverdagen er hektisk nok om man ikke skal ha ekstraoppgaven med blodsukkerkorrigering i tillegg!
Selv om mye forskjellig påvirker blodsukkeret så er det fortsatt maten vi spiser som påvirker mest! Og denne faktoren er det også enklest for oss å styre.
I tillegg erfarer mange at gode rutiner gir bedre blodsukkerkontroll.
Derfor vil justeringer i kost og livsstil gjøre det enklere og mer forutsigbart å leve med diabetes.
Gode, innarbeidede rutiner og planlegging er alfa og omega for å få en god flyt på de mest hektiske dagene.
Så hva skal vi gjøre?
Vi har endret mye på kosthold og livsstil etter at vi fikk diabetes. Det har gitt oss et mye mer stabilt blodsukker og gjort livet med diabetes både enklere og tryggere. I tillegg har vi innarbeidet rutiner og metoder som gjør at hverdagen flyter på en god og harmonisk måte.
Og det er utrolig hva god søvn gjør med hverdagsenergien – for ikke å snakke om humøret og tålmodigheten! Alt fungerer bedre på dagen når man sover godt om natten. Og en av de største gevinstene vi erfarer er å sjelden måtte opp om natten for å korrigere et kranglete blodsukker, slik vi måtte før! Les mer om vår historie HER.
Dette kan du også gjøre!
Og med litt kløkt og en god posjon vilje får du familien med deg på veien!
Det er med helsa som med miljøvern
– du må se det i et langsiktig perspektiv. Matvalgene du tar i dag får betydning for helsa di i fremtiden, derfor må vi også her tenke langsiktig og forebyggende!
Vi voksne er de unges forbilder. Barna våre skal klare seg selv en dag, og vanene tar de med seg hjemmefra. Stort ansvar hviler på våre skuldre. Og dette sier jeg ikke for å gi deg dårlig samvittighet (for vi trenger ikke mer av det), det er snarere ment som en påminnelse! For vi må starte med oss selv først. Vi er barnas forbilder, og de gjør som vi gjør – ikke som vi sier!
Men hvordan få til dette når familien kanskje er vant til en annen type (usunn?) mat og synes grønnsaker smaker æsj – og dagene i tillegg er hektiske?
Vi, og mange andre har gått/går veien. Det kan du også!
Tips for å komme i gang!
Det er med livsstilsjusteringer som alle andre ting du vil oppnå; du må først bestemme deg, så sette deg i bevegelse. Ingenting skjer når vi står stille. Og skal du også ha med deg familien er det desto viktigere at du går systematisk og demokratisk til verks! Men DU må være lederen og primus motor for endringsprosjektet. Du vil mest sannsynlig oppleve motstand, det er helt normalt, og du skal ikke gi deg av den grunnn! Helsa er viktig og verdt å kjempe for!
Her er noen av mine beste tips:
1. Små skritt i riktig retning
Det kan bli mye rabalder i heimen dersom du går for fort og hardt til verks, så ta det gradvis. Bestem deg for ett måltid og start der. Vi startet med å justere på middagene; reduserte pasta/ris/poteter og erstattet det med grønnsaksmos eller oppkuttede grønnsaker med dipp etc. Vi reduserte og tok etterhvert helt ut fruktjuice. Jeg begynte å bake knekkebrød og brød. Og sånn fortsatte det – og fortsetter det. Det blir aldri perfekt, men det er ikke det viktigste heller ? Vi har opplevd hvor mye lettere det er å kontrollere diabetesen nå og barna er sunne og fornøyde – og blir sjelden syke. Finn gode oppskrifter i toppmenyen på siden, og få inspirasjon HER.
2. Gå gjennom kjøkkenskapene og luk ut syntetisk mat og karbo-bomber
Gå gjennom kjøkkenskapene dine og luk ut og fjern halv- og helfabrikata samt de verste karbobombene som for eksempel suppeposer, hvitt sukker og hvetemel. Du kan starte med å ta ut og legge bort, i kjeller/bod for eksempel, da føles det ikke så drastisk.
Fyll opp skapene med god mat av høy kvalitet. Hovedregelen er å fokusere på ren og ”hel” mat som ikke er prosessert eller delvis ferdigprodusert. Sats på gode oljer, nøtter, urter, krydder og hermetikk av god kvalitet, som f.eks tunfisk, tomater, oliven, bønner og linser, oliven etc. Forbered deg på å lage mer ren mat fra bunn. Hvis du vil ha mer utdypende hjelp til å fylle kjøkkenskapene med blodsukkervennlig og sunn mat så kan du hente ut denne PDFen med mer tips.
3. Involver barna
Forklar hvorfor du velger å justere på hva vi spiser og hvilke fordeler det vil gi. Gi dem valgmuligheter så de føler de har litt kontroll. Jeg har matpakkebokser med flere rom slik at de kan velge forskjellig mat i de ulike rommene. En matpakke hos oss kan inneholde ostebiter, hardkokt egg, paprika, gulrot og eplebiter, skinke og nøtter i hvert sitt rom. Lavkarbobrød– og knekkebrød med for eksempel kjøttpålegg gjør seg også godt på matpakka.
Ta gjerne med barna for å handle en gang i blant. Da kan de både lære å skille mellom sunn/usunn mat og involveres i hva vi fyller kjøleskapet med. Når barna er med og handler mat har vi brukt veilys som betegnelse på om en matvare er bra eller ikke. ? Hvis datteren min holder frem en fruktyoghurt med 0% fett og mye tilsatt sukker kan jeg si «rødt lys», mens en naturell yoghurt med vanlig fettinnhold vil jeg si «grønt lys» til. Fruktyoghurt som ikke er fettredusert vil jeg kanskje gi «gult lys». ? Det går litt «sport» i dette og barna synes det er morsomt å kategorisere maten selv. På denne måten har de lært å sjekke sukkerinnhold og å lese innholdsfortegnelser. Og de både deltar og tar mer ansvar for å finne sunn mat som de liker.
4. Planlegg og vær organisert
Sørg for at du alltid har frukt, grønt, nøtter, egg, ost og kjøttpålegg i huset. Ha gjerne ferdig oppskårede gulrøtter og stangselleri etc. og hardkokte egg klart i kjøleskapet. Lag dobbelt porsjon av middagen slik at du kan fryse halvparten. Fyll opp fryseren med ekstra mat som det er lett å varme opp på travle dager, som kjøttboller, frossengrønnsaker/frukt, middagsrester, ferdig oppskåret lavkarbobrød etc.
5. Walk the talk
Din holdning har alt å si!
Forklar de valgene du tar på vegne av familien. Vær tydelig og «walk the talk». Vi er barnas største rollemodeller og kan påvirke dem positivt helt til de flytter hjemmefra. Se på det som en god investering: Barna dine lærer å leve sundt og å ta vare på helsa si. Det er noe de vil ha fordeler av for resten av livet!
Men først må du bestemme deg for hvor du vil og hva du vil oppnå! Så må du sette deg i bevegelse mot målet! Og husk at det er lov å ta snarveier – som for eksempel å ta imot hjelp og støtte fra noen som har gått veien før deg.
Vil du ha mer utdypende hjelp for å komme i gang samt noen supre oppskrifter som både er enkle og raske å lage og som hele familien vil elske? Da kan du trykke på linken under!
Få enkel hverdagsmat som hele familien vil elske, og som gjør livet (nesten) like enkelt som før dere fikk diabetes!
- Sunn god mat som det er raskt å lage
- Holder blodsukkeret stabilt
- Gir overskudd og en lettere hverdag
Legg igjen en kommentar