Sunn og frisk – helt enkelt
Enten du holder deg hjemme eller må ut blant folk er det viktig å bruke denne ”koronatiden” til å holde seg sunn og frisk!
Derfor har jeg satt sammen mine beste tips og oppskrifter på næringsrik og deilig mat du kan lage med ting du allerede har i huset eller som det er lett å få tak i.
Ha det godt
Ta vare på deg selv og kos deg det du kan i denne tiden. Det gjør ikke bare unntakssituasjonen enklere å takle, det bygger også opp din motstandskraft.
Dette er også viktig siden coronaviruset kan ramme hardere blant personer som har diabetes.
Når du holder seg så sunn og avstresset som mulig bygger du samtidig et godt immunforsvar som gjør deg bedre i stand til å takle et evt. virusangrep.
Måltidene
Måltidene trenger heldigvis ikke være gormet, og de trenger absolutt ikke være kostbare, men de må være næringsrike!
Her er mine beste tips for å spise god mat du lett kan finne i butikken, eller som du kanskje allerede har i huset. Kort fortalt :
Sørg for å få i deg protein, fett og grønnsaker – helst til alle måltider.
Gulrotrundstykker
Rundstykkene er bakt med gulrøtter og inneholder sunt fett gjennom olivenolje, sesamfrø og yoghurt naturell. Det er protein i yoghurten, ellers så vil pålegget du legger oppå (kjøtt, fisk, reker – la bildet inspirere) gi deg protein.
Kjøtt, fisk og oster
Frossen mat er like sunn som fersk mat
Næringsstoffene i frossen mat påvirkes stort sett ikke av å bli fryst, og har dermed like mye næring som i fersk tilstand. Fryseren er også det perfekte stedet å lagre mat du har laget ekstra av til senere bruk.
Jeg oppfordrer alltid til å lage store middagsporsjoner og fryse ned en del av det til glede en annen dag når du ikke har tid til å lage ordentlig middag.
Chili for hele familien
Enkel å lage og inneholder ingredienser vi gjerne har i skapet, som bønner og hermetiske tomater. Også super å fryse.
Protein til alle måltider
Som sagt; protein er GULL. Det holder deg mett lenge og er viktig verktøy for kroppens ”daglige drift” og reparasjon av celler, vev og skjellet.
Alt av kjøtt, sjømat og oster holder seg godt i fryseren i minst 3 måneder. Husk å pakke det ordentlig inn i lufttette bokser/poser.
Hermetisert tunfisk, laks, krabbe, makrell og blåskjell er også fine proteinkilder som holder seg lenge. Dette er supert å legge på salaten sammen med en generøs dæsj olivenolje, eddik og pepper. Perfekt lunch!
Tunfisksalat
Denne elsker barna mine, og jeg lager den derfor ofte. God til både lunch og middag. Proteiner, grønnsaker og fett i en velsmakende kombo.
Grønnsaker og frukt
Spis opp frukt og grønnsaker med kort holdbarhet først!
Salat, rå spinat, agurk, avokado, bananer og tomater er eksempler på grønnsaker og frukt som ikke holder seg ferske lenger enn en til to uker.
Grønnsaker som inneholder mye vann, som salat, tomater og agurk egner seg heller ikke til å fryses.
Fryse grønnsaker?
Grønnsaker med lengre holbarhet, som kål, løk, squash, gulrøtter, brokkoli og blomkål holder seg lengre og kan legges mørkt og kjølig for å spares til senere bruk. Disse kan også fryses. Gi grønnsakene et raskt oppkok i ca ett minutt og avkjøl dem så under rennende kaldt vann. Frys ned i en tett pose/boks slik at grønnsakene holder på fuktigheten.
Sprøstekt Rosenkål
Proppfull av vitaminer og mineraler! Når vi sprøsteker rosenkål på denne måten går det ned på «høykant» Både store og små elsker denne varianten av rosenkål: Sprø på utsiden og myk inni.
Fett
For både næring, energi og smak: Ikke glem å tilføre en god fettkilde eller to i all mat du lager.
Det kan være olivenolje, smør, ghee, kokosolje, nøtter og nøtteoljer.
Fett får vi også sammen med proteinene som fra bacon, og laks er en super kilde til omega 3.
Ristede nøtter
For et sunt og godt lite mellommåltid eller til å sprinkle over salaten.
Lavkarbo baking
Hvis du har litt ekstra tid, kan du benytte anledningen til å bake. De fleste av mine kakeoppskrifter egner seg godt til å fryse. På den måten har du noe klart når du får gjester eller vil kose deg med noe søtt, med god samvittighet 😉
Både Key Lime Pie, disse Brownisene, denne Eplepaien, Sjokolade Biscottiene og Sarah Bernards Sunne Lillesøster egner seg godt til å fryses.
Frys i lufttett beholder og sett kaken/kjeksene gjerne inn i varm ovn i noen minutter før servering. Dette gjelder ikke Key lime paien for den er «raw». 🙂
Cannoli Biter
Cannoli er et tradisjonelt Siciliansk bakverk som vanligvis er formet til et lite rør, fritert og fylt med søtet ricotta.
Denne varianten er formet på en annen måte og like god, bare litt sunnere! Lavkarbo cannoli er ikke veldig søtt, mer mektig og rik i smaken. Kan nytes til dessert eller som et lite mellommåltid. Ypperlig å fryse.
Under OPPSKRIFTER her på siden kan du la deg inspirere av masse god og sunn mat!

- Hverdagsmat
- Desserter
- Hva skal du spise og hva skal du droppe!
Få sunn mat raskt og enkelt - som hele familien vil elske!
Holder blodsukkeret stabilt.
Gir overskudd og en lettere hverdag.
Legg igjen en kommentar