Lengter du også allerede tilbake til late og glade sommerdager? Hverdagen fikk en brå start for oss, og er nå fylt opp med oppfølging av skole, fritidsaktiviteter, jobb, verv og alle andre mer eller mindre viktige ting. I tillegg vil vi ha tid til å prioritere en livsstil som krever at den meste av maten vår lages fra bunn.
Og på toppen av det hele kommer blodsukkeroppfølging og diabeteskontroll! Opplever du også at diabetesen er mer komplisert å holde styr på i en hektisk hverdag?
Det er vel ikke rart stresfølelsen pulserer iblant?
Når det skjer er det viktig å vite hva som er viktigst, å prioritere og å senke forventningene. Ting trenger ikke være perfekt!
Selv den beste og mest energiske kan bli overveldet og handlingslammet av hverdagens mas og kjas!
Men vi kan ikke alltid hoppe av "karusellen"!
Det du KAN gjøre er å sette deg i karusellens førersete og gjøre reisen både behagelig og spennende!
Dette har jeg lært "the hard way"! Så nå vil jeg gjøre det litt enklere for deg - om det går!?
Du må nemlig:
Prioritere deg selv!
Nei, det er ikke egoistisk, men nødvendig for at du skal være din beste versjon. At du har det godt i din egen kropp kommer garantert andre til gode!
Sørg for å ha disse tingene på stell:
Få nok søvn
Voksne trenger ca 7 – 9 timers søvn, tenåringer 9 – 11 timer og mindre barn opp til 14 timer pr natt. Nyere forskning viser at en lang rekke fysiske og psykiske funksjoner påvirkes av om vi får nok søvn eller ikke. Så sørg for å få dine sårt tiltrengte timer. Jeg vet det kan være utfordrende, men det er verdt å jobbe for.
Vi som lever med diabetes har ofte en ekstra utfordring med å få nok søvn fordi blodsukkeret oppfører seg uforutsigbart og må korrigeres i løpet av natten. Men det er mye vi kan gjøre for å begrense dette. Bedre og mer sammenhengende søvn har mange gevinster som:
- Mer stabilt blodsukker
- Økt insulinsensitivitet
- Bedre humør
- Mer energi
- Økt fokus og beslutningsevne
Drikk nok vann
Fortsett å drikke mye vann selv om det ikke er sommer og sol lenger. Dehydrering gjør blodet tykkere og kan redusere blodstrømmen og tilførselen av oksygen og næring til muskler og andre organer. Hodepine og lite energi er typiske symptomer på vannmangel i kroppen. I tillegg er vann viktig for å
- Holde blodsukkeret stabilt og hindre småspising mellom måltidene.
- Få raskere og bedre fordøyelse.
- Øke energien.
- Skylle giftstoffer fra mat og milø ut av kroppen
Her er en god huskeregel for å finne rett mengde vann for deg: Din vekt ganger 0,3. Så hvis du veier 60 kilo så er det optimalt med 1,8 l vann pr dag. Svetter du mye trenger du mer.
Et tips for å gjøre væskeinntaket mer fristende er å ha vann tilsatt isbiter, sitron, lime, agurk, appelsin, bær etc. Det smaker godt og forfriskende!
Tid til trening/ mosjon
Ikke dropp treningsøkta selv om du er sliten. For å få energi må du bruke energi! Finn en form du trives med og som du kan opprettholde. Gevinsten etter trening er blant annet endorfinene hjernen din produserer som gjør deg glad og tilfreds. De er også avhengighetsskapende – dermed blir en treningsvane lettere å opprettholde på sikt! I tillegg styrker vi hjerte, lunger, muskulatur, selvfølelse og selvtillit når vi kommer oss ut av hodet og inn i armer og bein. Finn den formen for bevegelse som du trives med å gjøre – også når du er sliten eller lei.
Si nei
Ikke ta på deg for mye. Hvis du alltid skal gjøre andre fornøyde går det lett utover din egen energi. Det er lov å ta betenkningstid når noen ber deg om å bake kake til loppemarkedet eller andre ting. Husk også at det er forespørselen og ikke personen du sier nei til. Vær tydelig og gi en kort forklaring hvis du må, men ”nei” er også et fullgodt svar i seg selv.
Styr tankene dine
For mange tanker i hodet samtidig er en stor energityv! Få ting ned på papiret og bestem deg for når du skal ta tak i det. Også bekymringer kan du sette av tidspunkt for å håndtere. Ha alltid en notatbok i nærheten og parker tankene der etter behov, slik at du holder hodet klart og kan fokusere fullt på det du gjør der og da.
En enkel øvelse jeg gjør når uønskede bekymringer popper opp, er å visualisere at jeg børster tanken vekk som om jeg ville børstet vekk et insekt eller bøss på klærne. Så styrer jeg tanken inn på noe positivt. Det er godt å vite at hodet bare kan romme EN tanke av gangen. Prøv selv, metoden fungerer faktisk i all sin enkelhet.
Meditasjon er kanskje likevel det beste verktøyet for å få mer kontroll på tankene og med det mer ro. Når vi sitter/ligger i ro, fokuserer på pusten og lar tankene komme og gå uten å forfølge de nærmere vil vi oppleve avspenning, mindre stress og større selvinnsikt.
Riktig næring!
Et svingende blodsukker eller vitaminmangler gjør deg sliten, trøtt og ukonsentrert. Sørg derfor for å få i deg mat som både gir deg den næringen du trenger og som hjelper deg å holde blodsukkeret innenfor normalen. Reduserer du karbohydratene og erstatter dette med grønnsaker, sundt fett og rene proteiner så er mye av jobben gjort. Dette vil holde deg mett lenge og blodsukkeret stabilt.
Noen dager er det greit å slippe å måtte planlegge middagen! Da kan ferdige måltidsplaner og oppskrifter være redningen. Heftet du kan hente ut HER gir deg dette, i tillegg til oppskrifter på sunn og energirik treningsmat og sunne raske nødløsninger for dager du ikke har tid til et ordentlig måltid. Få alt dette HER.
Ikke gå i sukkerfella
Det er så lett å falle for den kjappe energien vi kan få fra en sjokoladecroassant på morgenen når vi er slitne og trenger all den energi vi kan få. Vi har alle gått i den fella! Det beste rådet her er å være forberedt. Ta med deg en frukt, nøtter, dadler eller annet som gir deg rask energi uten at blodsukkeret går i taket.
Les alltid på innholdsfortegnelsen når du handler mat, slik at du vet hvor mye karbohydrater, andre næringsmidler og tilsettingsstoffer produktet inneholder. Tommelfingerergel dersom du vil ha renere mat er å fokusere på matvarer med korte innholdsfortegnelser. Vær også oppmerksom på at matvareprodusentene gjemmer sukker bak mange ukjente navn! Hvis du ikke vil bli lurt så kan du laste ned DENNE LISTEN. Da får du en oversikt over ulike navn for sukker på matvarer.
Når vi fikk diabetes i familien ble det ekstra viktig å få oversikt over de skjulte sukkerkildene. Vi ville ikke slå oss til ro med legens anbefalning om å spise "vanlig" sunn kost som før, og bare sette den mengden insulin som var nødvendig. Det ga kun stabilt blodsukker innemellom, ellers så svingte det som en jojo og var til stor belastning for både sønnen min og resten av familien. Vi bestemte oss for å justere på kostholdet og livsstilen til hele familien. Dette har blitt et felles prosjekt som både har gjort Espens blodsukker mye mer stabilt i tillegg till at hele familien er blitt sunnere. Les mer om vår historie HER.
Finn din gjeng
Et gammelt ordtak sier ”It takes a village to raise a child”. Et annet sier ”du blir som gjennomsnittet av de fem personene du omgir deg mest med”. Felles for disse to ordtakene er at de forklarer noe om hvordan vi mennesker fungerer. Vi er sosiale vesener og har i all tid samlet oss rundt felles mål og mening.
Dette gjelder ikke bare i vennekretsen, på jobb, i politikken eller i næringslivet. Det gjelder for helse og personlig utvikling også!
Når vi fikk diabetes i familien og bestemte oss for å leve sundt, godt og mest mulig selvstendig med tilstanden - fikk det oss til å søke mot andre som hadde samme mål og hensikt.
Nyere studier viser at de som får støtte og opplever fellesskap har 33% økt sjanse for å nå sine helsemål sammenlignet med de som bestemmer seg og går i gang på egenhånd. I fellesskap med andre blir vi bedre rustet til å håndtere utfordringer og hindringer. For veien til et liv med bedre helse fysisk og mentalt er alt annet enn en rett linje frem til målet! Når vi går veien sammen, og gir og får støtte og anerkjennelse underveis – det er da varig endring skjer.
Bli med inn i Facebookgruppen vår! Her samles vi som vil tilpasse kost og livsstil for å leve godt med diabetes. Vi deler erfaringer, oppskrifter, tips m.m. Velkommen inn!
Vær i forkant
Travle dager gjør at vi kan glemme å spise. Når en er oversulten eller har veldig lavt blodsukker tar instinktene over og vi har lett for å ty til det som er lettest tilgjengelig. Og det er desverre ofte ikke det som er best for helsa eller energien på lengre sikt. Rask energi – så rett ned i ”kjelleren”. 😉 Ha derfor alltid noe sundt med deg hvis du vet det vil gå lang tid mellom to måltider.
Et annet tips for å bevare harmonien i heimen er å planlegge morgendagens middag allerede i dag. Jeg planlegger og handler inn ofte flere dager i forveien. Dette sparer deg for tid og småspising når alle er sultne og maten gjerne skulle stått på bordet.
Mer overskudd og ro i en sunn og energisk kropp!
Vil du ha raske, sunne og enkle måltider som hele familien liker? Få oppskrifter på mat som
- gir stabilt blodsukker
- mye energi
- enklere hverdag
+ bonus: Tips og triks for å utruste ditt sunne kjøkken, slik at du har det du trenger når du trenger det!
Legg igjen en kommentar