Ganske mye, tenker jeg!
Etter å ha jobbet som kokk på en Toscansk restaurant forelsket jeg meg i italiensk mat og matkultur.
Og da tenker jeg på EKTE italiensk mat. Den som kjennetegns av gode rene råvarer og som er laget fra bunn.
“The greatest dishes are very simple.” (Auguste Escoffier)
Det mange gjerne forbinder med italiensk mat er store porsjoner med pasta eller pizza. Men det er egentlig langt fra den italienske virkeligheten.
Et italiensk måltid består derimot av flere små retter, gjerne 5 stykker, servert etter hverandre og bare en eller to av disse smårettene består av en porsjon hjemmelaget pasta eller pizza.
Magien ligger i råvarene
Innholdet i de ulike kategoriene i den italienske menyen varierer noe avhengig av hvor i Italia du befinner deg. Jeg fokuserer på tradisjonell mat fra Toscana. Rettene er rene og enkle. Det som står på menyen er det du får; Insalatade pomodori er en tomatsalat, som vil si oppskåret tomat med olje, salt, pepper og kanskje litt oregano og basilikum – og ”thats it”! Ikke forvent noe mer fancy enn det. Magien ligger i råvarene! Etter å ha smakt solmodne tomater i Italia så vet du hvordan tomater SKAL smake.
Forstå den italienske menyen
Slik blir et fullverdig måltid satt sammen i Italia:
Antipasto
– eller appertizer. Består ofte av oliven, grønnsker, ost, leverpate, skinke gjerne servert sammen på et fat.
Primi
– første hovedrett som består av kjøtt/fisk eller pasta/pizza gjerne med en rik saus basert på tomater og hvitløk for eksempel bolognese eller frutti de mare.
Secondi
– andre hovedrett som kun består av kjøtt eller fisk.
Contorni
– salat, stekte grønnsaker, suppe. Hvis du kun går for en Secondi rett så bør du bestille en Contorni ved siden. Og merk at denne retten kommer etter Secondi hvis ikke du ber om noe annet.
Dolce
– dessert, som gjerne består av frukt og nøtter, is (gelato) eller den populære tiramisu.
Unngår overspising!
Det er ikke slik at man må bestille noe fra alle ”kategoriene”, det vanligste er kanskje å bestille en antipasti, en primini/secondi og en contorni.
Rettene er som regel små og kommer etter hverandre. Dette er noe av hensikten . For når man tar seg god tid under måltidet rekker man å registrere metthetssignalet før man har overspist. Noe man gjerne ikke gjør når man ”hiver i seg” EN stor rett på en gang.
Toscanere er besatt av gode råvarer. Og de er så heldige å ha god tilgang på grønnsaker stort sett hele året.
Noen ingredienser går igjen på det italienske kjøkken:
- Tomater
- Hvitløk
- Basilikum
- Sitron
- Ekstra Virgin olivenolje, kaldpresset
- Parmesan, pecorino, ricotto, eller annen typisk italiensk ost fra ku, sau eller geit.
- Pasta, laget fra bunn og alltid med egg.
- Brød, hjemmelaget
- Grønnsaker, frukt og urter etter sesong og tilgjengelighet.
Ta det beste fra italiensk matkultur
– og implementer det på eget kjøkken
Den tradisjonelle italienske maten er fantastiske dersom du vil ha et stabilt blodsukker og spise sunt uten å måtte gå på bekostning av smaksopplevelse.
- Gjør det enkelt! En skivet tomat med olivenolje, salt, pepper og litt oregano eller basilikum er helt enkelt nydelig!
- Ta deg god tid når du spiser og kos deg med maten. Da unngår du å overspise, det tar nemlig ca 20 min fra vi starter å spise til signalene om metthet når hjernen.
- Fokuser på gode råvarer og lag maten fra bunn. Hamstre inn når det er sesong. Et godt eksempel på dette er bærplukking om høsten. Bær, og mange andre frukt og grønnsaker er ypperlig å fryse.
Framover vil jeg dele noen av de beste og sunneste italienske oppskriftene med deg. Noen av oppskriftene har jeg konvertert til glutenfritt og lavkarbo. Det vil si at jeg har erstattet hvetemel med glutenfri, lavkarbo melsorter og hvitt raffinert sukker med sukrin eller annen naturlig søtning som ikke påvirker blodsukkeret nevneverdig. De fleste av oppskriftene kan jeg likevel dele uten noen ekstra tilpasninger.
Starter med disse to favorittene:
Primi:
Parpadelle med reker og kålpesto
- Serveres med spagettisquash
Dolce:
Buon Appetito!
Legg igjen en kommentar