
Nøttemelk
Det er mange gode grunner til å lage sin egen nøtte- eller frømelk.

Det du trenger for å lage deilig nøttemelk.
De du kjøper i butikken er ofte både dyre, utvannet og tilsatt konserveringsmidler, smak, søtning eller andre ting som hører mer hjemme i et laboratorie!
Ved derimot å lage melken selv har du full kontroll. Dessuten er det enkelt, og i en fei har du fersk og fyldig melk som smaker akkurat slik du vil.
Disse redskapene må du sørge for å ha i hus før du går i gang:
Silduk, gjerne med stativ, eller tilsvarende.
Blender/kjøkkenmaskin
Miksebolle
Desilitermåler
Denne oppskriften gir 1 liter ferdig melk:

Silduk med stativ gjør prosessen enda enklere. Skall og andre nøtterester fjernes slik at den ferdige melken blir silkemyk.
Ingredienser:
2,5 dl mandler (cashew nøtter egner seg også godt å bruke). PS: Disse skal ligge i vann 2-6 timer før du går i gang med resten.
1 liter rent, kaldt vann
1 ss honning/ fibersirup/ 0,3 ts stevia
2 ss sukrin melis
2-3 dråper vaniljeessens eller 2 ts vaniljeekstrakt
Fremgangsmåte:
- Bland alle ingrediensene i en blender og kjør på høy hastighet til alt er godt blandet.
- Hell gjennom en silduk og over i en bolle for å få bort klumpene (pulpen).
- Hell den ferdige melken over i et glass og oppbevar det i kjøleskapet. Det holder i en uke og egner seg godt til å fryses.Tips: Frys nøttemelken i isbitholdere til bruk i smoothies.

«Den var god mamma!»
Hei,skal man fjerne skallet på mandlene etter at de har ligget i vann?
Hei Marit,
Hvis du har en silduk, som vist på bildet i oppskriften så trenger du ikke fjerne skallet fra mandlene.
Hilsen Guro