
Hyggelig å møte Dr Kushner in person!
Vil gjerne dele denne presentasjonen fra Helsekonferansen Low Carb 2019 i Denver Colorado. Den er veldig relevant for alle som er berørt av diabetes og som vil komme på fettforbrenning, slippe blodsukkersvingningene og erfare alle de andre helsemessige fordelene ved å ikke ha karbohydrater som kroppens hovedenergikilde.
Jake Kushner er lege og forsker og har i mange år jobbet spesielt med ungdom med diabetes type 1 (DT1).
Jeg kan med en gang røpe at Dr Kushner er en tilhenger av å redusere karbohydrater for å gjøre livet med diabetes 1 både enklere, tryggere og mer forutsigbart. I dette foredraget forklarer han hvorfor han anbefaler denne tilnærmingen og hvordan gjennomføre det på en forsvarlig måte.
Etter å ha fortalt litt om hva diabetes 1 er, noe vi allerede vet, kom han inn på risikobildet ved å ha type 1 og hvordan statistikken for langtidsblodsukkeret nå ser ut.
Behandlingsmålene for diabetes type 1 oppnås ikke. Tvert imot går utviklingen i feil retning!

Spesielt blant ungdommen er langtidsblodsukkeret (HbA1c) alt for høyt. Blåe styler viser 2018 statistikken i USA.
Konsekvensene av for høyt langtidsblodsukker på sikt er dystre både med tanke på retinopati (øyesykdom) og nevropati (nervesykdommer), hjerte -karsykdommer og generell dødelighet.

Studie fra Sverige 2014 som viser hvordan økt risiko for sykdom og død stiger med økt blodsukker (HbA1c).
Hvorfor er det så vanskelig å behandle DT1 effektivt?
Mange, spesielt leger, helsearbeidere og andre som ikke har diabetes type 1 selv er av den oppfatning at det «bare» er å dosere og administrere insulin riktig så vil det bli bra. Du må bare følge retningslinjene og gjøre som du skal!
Jake Kushner er en av legene som mener det er umulig å oppnå behandlingsmåtene med dagens metode. For hvis det var så enkelt som å bare måle og sette insulin så ville resultatene sett helt annerledes ut! Og, sier Dr Kushner videre, spiser du mye karbohydrater blir det enda vanskeligere å treffe med insulindosene!

«M-kurven» av insulin og blodsukker ser ikke pen ut – og den føles ikke god heller!
For mange er dagene med diabetes preget av høyt og svingende blodsukker. Bare forestill deg hvordan denne 18 åringen har det rundt kl 7 pm/19 på kvelden. Frykten for at blodsukkeret skal gå så lavt at han går inn i bevisstløshet og ikke kan hjelpe deg selv er skremmende, og det er da lett å overkompensere med raske karbohydrater:

Blodsukkeret ligger for høyt store deler av dagen og frykten for å gå for lav gjør at man spiser for mye raske karbohydrater.
Ikke enklere med dagens anbefalinger
De Norske og Europeiske kostholdsanbefalingene er like, og er faktisk «importert» fra USA. Retningslinjene sier fortsatt at rundt halvparten av dagnes energiinntak skal komme fra karbohydrater. Selv om det nå er åpnet opp for individuelle tilpasninger så er det fortsatt en lang vei å gå før matpyramiden og tallerkenmodellen endres på.

Amerikanske kostholdsanbefalinger har vært en stor «eksportvare» til hele Europa.
I følge den siste publikasjonen av Standard of Care for Diabetes som kom ut i 2018 så åpnes det nå opp for å individualisere kostholdsrådene. Men det tar trolig noen år før dette får praktisk betydning. Det trengs et «generasjonsskifte» i mye av helseomsorgen.
Foreløbig må vi bare prøve oss fram på egenhånd og lære av de som går veien før oss i følge Dr Kushner, som selv lever lavkarbo og har gjort det i flere år.
Spis mer fett og protein
Dr Kushner anbefaler å spise mer proteiner og fett og mindre karbohydrater. «Enkelt og greit!» Karbohydrat er ikke et essensielt næringsmiddel som vi må ha på linje med fett og protein. Spiser du ikke karbohydrat kan kroppen produsere den glukosen (sukkeret) du trenger fra fett og protein. Og vi trenger faktisk ikke mer enn EN t-skje sukker sirkulerende i blodet til enhver tid.
Mange synes det er vanskelig å skulle spise mer fett pga all skremselspropagandaen om at fett fører til hjertesykdom som dominerte på hele 80 tallet. Vi vet nå et dette ikke er riktig!
Isteden kan vi gå tilbake til den maten vi har spist i tusenvis av år; kjøtt, fisk, egg , nøtter, frø, helfete meieriprodukter, grønnsaker, bær og frukt.
Grafen under viser samme gutten som over, men på en dag han har spist lavkarbo. Og det jevne blodsukkeret er ikke bare positivt for helsen hans: Nå kan han omgås venner, konsentrere seg om studier, være trygg i trafikken og ha et jevnt godt humør og energinivå uten å måtte tenke på diabetesen hele dagen!

Hverdagen blir tryggere og mer forutsigbar og du trenger ikke tenke så mye på at du har diabetes!
Praktisk gjennomføring av lavkarbo for diabetes type 1:
Reduser insulin med en gang du reduserer karbohydratene.
Vi setter først og fremst insulin til karbohydratene, så når de reduseres må også insulin reduseres. Hurtigvirkende insulin reduseres fra første måltid. Ta også en gjennomgang av bolus/den langtidsvirkende insulinen slik at den ligger riktig. Bruk kontinuerlig glukosemåler.
Sett insulin til protein.
Protein øker blodsukkeret gradvis over flere timer etter måltid. Dersom du skulle spise like mange gram med karbohydrater ville blodsukkeret økt mye raskere! Årsaken er at kroppen trenger mindre insulin for å fordøye protein og bryte det ned til aminosyrer som musklene benytter for vedlikehold og vekst.
Du trenger noe insulin for å holde blodsukkeret stabilt etter et proteinrikt måltid, og dersom du er avhengig av å injisere insulin så er det vanlig å dele din normale karbo til insulin ratio med 2. Hvis du for eksempel spiser en biff som inneholder 45 gram med protein og din karbohydrat – til – insulin ratio er 15:1, vil den for proteinen bli 30:1, som gir et behov for 1,5 enheter med insulin. OBS.: Vi er alle forskjellige og jeg vil anbefale å sette litt mindre insulin til protein i starten og heller øke noe etterhvert dersom det er nødvendig.
Velg riktig treningsmat.
Mange som trener opplever et problematisk svingende blodsukker. Mens du trener kan du oppleve et rush av adrenalin som sender blodsukkeret ditt til værs. Så mot slutten av treningsøkta har du økt opptak av glukose i muskulaturen og dermed kan blodsukkeret bli veldig lavt. Da må du korrigere med raske karbohydrater, noe som igjen kan gjøre blodsukkeret høyt.

Istedenfor raske karbohydrater som sender blodsukkeret til værs kan du i forkant av treningen spise protein eller såkalt «superstarch» som er rikt på fett og komplekse karbohydrater. Dette gjør blodsukkeret og energien jevnere i løpet av treningsøkta.
Spis mat som har riktig balanse i forhold til protein, fett og karbohydrater som vil holde blodsukkeret stabilt og energien jevn i løpet av treningsøkta.
Her kan du laste ned mine tips og oppskrifter på god treningsmat:

Vil du ha raske små måltider som holder blodsukkeret stabilt og energien jevn?
Du vil også motta ukentlig e-post med inspirasjon og tips for et sunt, godt og enkelt liv med diabetes. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.
Overkom din fettfobi!
Ikke gjør det til noe poeng å kutte ned på karbohydratene uten å erstatte de med fett. Du trenger energien og kroppen din trenger næringen som finnes i fettet. Det er viktig å spise mer fett når du kutter ned på karbohydrater!
Mindre toleranse for karbohydrater etterhvert!
Når du har vent kroppen av med å bruke karbohydrater som hovedenergikilde og er på såkalt fettforbrenning, vil du ha mindre toleranse for karbohydrater. Du vil nå trenge mindre karbohydrater enn før for å behandle et lavt blodsukker. Du blir rett og slett mye mer følsom på karbohydratene. På samme måte vil derfor karbohydrater du nå spiser sende blodsukkeret mye høyere til værs enn før.
Vurder enumettet fett for å redusere LDL kolesterol
Man vet ikke årsaken, men ser at endel mennesker med diabetes type 1 har økt risiko for høyt LDL kolesterol. Vi ser flere eksempler på friske, atleter med diabetes type 1 som lever lavkarbo og får høyt LDL kolesterol (såkalte «lean mass hyperresponders») . Mange av disse velger å ikke bry seg om kolesterolet så lenge alle andre helsemarkører peker den riktige veien (blodtrykk, triglyserider, hbA1c osv.).
Likevel vet vi at diabetes type 1 øker risikoen for hjertesykdom og derfor har vi ingenting å tape på å fokusere på å variere fettkildene våre og legge inn mer enumettet fett fra nøtter, frø, avokado, olivenolje og fet fisk som laks, makrell og sardiner.
Vurdere insulinpumpe
Noen pumper mottar informasjon fra sensor og slår av tilførselen av basaldosen av insulin ved fare for for lavt blodsukker. Dette kan være til stor hjelp for å holde blodsukkeret normalt og stabilt.
Planlegg en helg på kun lavkarbomat
Test ut oppskrifter i ro og fred gjennom helgen og kjenn etter hvordan du føler deg.
Her kan du laste ned et oppskriftshefte med mat for hverdag og helg, tips for å komme i gang og menyplan for en hel uke.

- Hverdagsmat
- Desserter
- Hva skal du spise og hva skal du droppe!
Få sunn mat raskt og enkelt - som hele familien vil elske!
Holder blodsukkeret stabilt.
Gir overskudd og en lettere hverdag.
Vær på vakt overfor diabetisk ketoacidose (DKA)
Det har ikke vært mange tilfeller av diabetisk ketoacidose hos type 1`ere som lever lavkarbo, men det er viktig å være på vakt overfor symptomer:
Hvis du vokner opp om morgenen og er kvalm, da vil du normalt først sjekke blodsukkeret. Og hvis det er forhøyet så vil du sette insulin. Men hvis du er i metabolsk ketose så har du veldig lite glukose (sukker) i kroppen og blodsukkeret ditt stiger derfor ikke noe særlig. Høyt blodsukker er den første markøren vi ser på når vi lurer på om vi er på vei inn i ketoacidose, men når du er i ketose så vil ikke blodsukkeret nødvendigvis være en god biomarkør for om du har for lite insulin. Så her er det viktig å teste for ketoner!
Uten insulin vil ketonnivået kunne stige til over 20 mml/l og det er MYE høyere enn det nivået av ketoner du har i blodet når du er i metabolsk ketose med nok insulin tilstede. De som befinner seg i metabolsk ketose har sjelden ketonnivå over 2- 3 mml/l, noe som ikke er særlig høyt. De har også normal PH verdi og føler seg friske. Når du derimot er på vei inn i en DKA føler du deg syk og har symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter, feber og energiløs. Da skal du raskt kontakte lege og spise karbohydrater.
Bruk en kontinuerlig glukosemåler
Følg med på blodsukkeret ditt selv om det er stabilt fordi du er på lavkarbo. Bruk gjerne kontinuerlige glukosemålere som libra/dexcom. Når du kommer på fettforbrenning har hjernen begynt å forbrenne fett for energi og du er dermed ikke så sensitiv for lavt blodsukker lenger. Du kan føle deg helt fin selv om blodsukkeret kryper langt ned.
Det er bra at hjernen og kroppen fungerer godt og ikke lenger er avhengig av glukose, men Dr Kushner anbefaler å følge med på blodsukkeret likevel fordi marginen mellom et lavt blodsukkert og et fatalt lavt blodsukker kan være veldig liten. Vi trenger til enhver tid litt sukker i omløp (ca. en teskje). Men dette er mest relevant for de som lever på ultra – lavkarbo og gjelder ikke de fleste av oss påpeker Dr Kushner.
Egenomsorg
Lytt til kroppen og tankene dine og ta den tiden du trenger for å legge om kosthold pg livsstil. Finn noen som kan støtte deg og følge deg på veien.

Praktiser egenomsorg. Kropp og sjel har en egen visdom – lytt til den!
Til slutt dedikerer han foredraget sitt til alle som lever med type 1 diabetes. Det er en ensom ferd. De lærer og vokser og har en sterk fordel av å holde sammen og gjøre hverandre sterke.
Han dedikerer denne sangen til det lille, men voksende samfunnet av diabetes type 1 ere som går lavkarboveien for et bedre liv med diabetes.
Jeg var også i fjor på foredrag med Dr Jake Kushner, HER kan du lese det.
Ressurser og kilder

Dr Bernstein har selv diabetes type 1 og har skrevet denne boken om hvordan oppnå normalt blodsukker med diabetes.
Jeg har skrevet en egen blogg om Dr Bernsteins » lov om de små tall» som du finner HER.

Typeonegrit er et samfunn her i USA som startet på Facebook. De følger Dr Bernsteins metode for å behandle diabetes. Etter det ble gjennomført en studie på dem har gruppen vokst betraktelig.

Denne boken gir en praktisk guide og hjelp i hverdagen med diabetes type 1. Lettlest og flott for ungdom. Min sønn på 14 har lest den.

Fersk studie gjennomført i Australia i fjor.
Legg igjen en kommentar