Er du nysgjerrig på lavkarbo, og lurer på om det kan være noe for deg?
Mange opplever både vektnedgang og økt energi ved å gå over til et lavkarbo kosthold.
Hva er lavkarbo?
Lavkarbo betyr å redusere karbohydratene i kosten. Karbohydrater, betegnes ofte som ”karbs” eller ”karbo” og er sukker og stivelse.
Karbohydrater velges ofte når vi er sultne fordi det gir rask energi som følge av rask blodsukkerstigning. Dette skjer når kroppen produserer insulin for å omsette sukkeret til energi. For mer informasjon om denne kroppslige reaksjonen se min tidligere blogg kalt ”Sukker gjemmer seg bak mange navn”.
Insulin er fettlagringshormonet i kroppen. Kort fortalt fører mye insulin i kroppen til at du lagrer fett, det vil si at fettforbrenningen skrus av. I tillegg vil de karbohydratene du ikke utnytter til energi blir lagret som fett.
Karbohydrater er den enkleste veien til energi for kroppen vår, og så lenge det er tilgang på karbohydrater vil kroppen alltid først velge det som energikilde.
Hvis vi spiser lite karbohydrater, trenger vi mindre insulin, og vi vil dermed lagre mindre fett. Er det lite tilgang på karbohydrater for energi så vil kroppen gå over på fettforbrenning.
Dette er en forenklet men fullgod forklaring på hvorfor vi skal redusere karbohydratene.

Karbohydrater i form av stivelse. I et lavkarbokosthold ønsker vi å spise lite av dette og ihvertfall velge de groveste sortene med mest mulig fiber.
Det er viktig å skille mellom de raske og de langsomme karbohydratene. Den raskeste er hvitt sukker som ikke har noen næringsstoffer. De mer langsomme karbohydratene er mer næringsrike og her finner vi grønnsaker, frukt, belgvekster, ris og fullkornsprodukter.
I et lavkarbo kosthold spiser du variert og inkluderer noe karbohydrater i kosten, men velger da de langsomme variantene som grønnsaker, frukt og grove kornsorter hvis du ikke reagerer på gluten (noe stadig flere gjør dessverre).

Lavkarbo salat med egg, laks, agurk, spinat, solsikkefrø, pepper og olivenolje.
Fordi maten vår grovt sett kun består av karbohydrater, fett og proteiner innebærer reduksjon av det ene økt inntak av det andre. De fleste velger å erstatte karbohydrater med fett. Dette gir god smak, lengre metthetsfølelse og energi. I tillegg anbefales litt protein til hvert måltid, noe mer hvis du er fysisk aktiv. Her må den enkelte finne frem til sin mengde, for vi skal ikke spise for mye proteiner. Jeg har en god fremgangsmåte som mange har brukt for å finne frem til denne balansen. Ta kontakt med meg for mer informasjon.
”Men…” tenker du kanskje – Vi har i mange år blitt fortalt at vi blir overvektige og syke av fett! Sannheten er at vi blir overvektige av for mye fett OG for mye karbohydrater.
I motsetning til karbohydrater så er fett helt essensielt for kroppens funksjoner. Vi trenger IKKE karbohydrater. Genene våre har ikke forandret seg siden urtiden og er derfor ikke tilpasset det store inntaket av de matvarene som jordbrukssamfunnet og kornproduksjonen har ført med seg.
Kroppen vår kan fint forbrenne kun fett og proteiner for energi. Men da må vi legge til rette for at kroppen skal bruke dette som energi.
Et eksempel er når du skal trene. Jeg ønsker å få på fettforbrenningen når jeg trener og tar derfor kun en shake bestående av vitaminer i pulverform, supergreens og sitron i ca. 5 dl vann – og det gir mer enn nok energi for lav til moderat utholdenhetstrening som yoga eller jogging. Siden jeg om morgenen allerede har fastet siden kvelden før så trengs litt mer enn shaken for å holde energien oppe ved høyintensitetstrening som løping, step og styrke. Da tar jeg typisk et lavkarboknekkebrød med avokado og noen nøtter en times tid før trening. Jeg spiser få karbohydrater før trening for å legge til rette for at kroppen skal forbrenne fra mine fettreserver under trening.

Min morgendrikk består av vitaminpulver, supergreens og sitron. Noen dager tar jeg også macapulver, turmeric og pepper oppi for å sette fart på kroppen og hodet!

Energi gjør blid 😀
En ting er at det blir enklere å holde vekta med denne metoden, en annen og minst like viktig ting er at det ikke er sundt for kroppen din å stadig ha høye nivåer av insulin. Det kan ikke bare føre til overvekt, men også prediabetes og etterhvert diabetes type 2. I USA antas det at nærmere 50% (!) av alle voksne har prediabetes. Nå er det heldigvis ikke så dårlig stilt med Norge (ennå!) men et faktum er at veldig mange går rundt med kronisk høyt blodsukker uten å være klar over det. Dette gjelder også normalvektige.
Det er store variasjoner. Noen kan tolerere og holde seg friske på en kost med mye karbohydrater, mens andre kan ikke. I tillegg endres dette ofte over tid. Mange tåler karbohydrater dårligere og dårligere med alderen og utvikler overvekt, pre-diabetes og insulinresistens (diabetes type 2).
Insulinresistens er en tilstand hvor kroppen blir resistent mot insulinet. Dermed får ikke insulinet gjort jobben sin like effektivt – som er å hente glukosen ut av blodet og inn i cellene der den kan bli benyttet som energi. Som svar på dette produserer kroppen mer insulin. Dermed går den som er insulinresistent kronisk rundt med et høyt insulinnivå. Som du nå vet så er insulin også et fettlagringshormon og det gjør oss sultne. Vekten øker fordi glukosen blir lagret som fett isteden for å bli utnyttet som energi. Mange kan gå med insulinresistens i mange år uten å være klar over det! Samtidig føler de seg hjelpesløse mot vektøkningen.
Klikk her for å se en interessant TV reportasje i USA om kolesterol.
Diet Doctor har mange gode oppskrifter og reportasjer om lavkarbo.

Matrevolusjon!
Derfor lavkarbo!
Oppsummering! Gode grunner til å av redusere karbohydratene:
- Stabilt blodsukker = god metthetsfølelse og energi
- Stabilt insulinnivå. Holder dette hormonet på et lavt nivå.
- Slutt på insulin og blodsukker toppene som gjør deg ulvesulten, fører til overspising og gjør at kroppen sparer på fett og skrur av fettforbrenningen.
- Økt følsomhet på sult- og metthetssignalene i kroppen. Denne er SÅ viktig!
- Vektnedgang.
- Bedre blodverdier, økt godt kolesterol (HDH).
- Mer grønnsaker betyr mer vitaminer som betyr mer energi og bedre immunforsvar!
- Redusert risiko for å utvikle diabetes type 2.
- Stabilt blodsukker og mindre behov for tilført insulin hvis du har diabetes type 1.

Vakkert og landlig i Boulder Colorado. Gå en tur hver dag for helsas skyld!
Legg igjen en kommentar