
Det er viktig å kjenne igjen signalene på insulinsjokk og vite nøyaktig hva man skal gjøre dersom det skjer.
– Hvor farlig er det, og hva kan vi gjøre for å unngå det?
Vi som lever med diabetes type 1 vet å være på vakt ved lavt blodsukker. Såkalt hypoglykemi kan føre til hypoglykemisk sjokk, en akutt situasjon som kan føre til koma eller død dersom man ikke får øyeblikkelig hjelp.
Det er derfor lett og forstå hvorfor familier som lever med diabetes type 1 både rapporterer om mer angst, frykt og depresjoner enn familier uten diabetes. (Barnard et al., 2010)
Ingen barn som dør av insulinsjokk?
Tross frykten hos familier som lever med diabetes 1, så er det i Norge ikke rapportert noen dødsfall blant unge under 18 år som følge av insulinsjokk i løpet av de siste 10 årene. Og bruken av kontinuerlige blodsukkermålere får mye av æren for dette. (Diabetesforbundet 2018)
Så skjedde det hos oss også!
Vi hadde vår første episode med hypoglykemisk sjokk for et par uker siden.
Det satt sine spor!
Det skjedde på morgenen.
Selve anfallet lignet veldig på eplepsi. Kroppen var i krampe, tennene sammenbitt, øynene hadde et tomt sløret blikk.
Forferdelig skremmende å finne barnet sitt i en sånn tilstand!
Jeg gjorde visst alt riktig. Smurte honning på innsiden av munnen. Ringte ambulanse. Kunne også gitt glukagonsprøyte. Men jeg fikk heldigvis raskt vekket ham med honningen. Ambulansen trengte ikke komme.
Legen jeg snakket med etterpå fortalte meg at det ville ta noen timer før Espen var i form igjen. Og det stemte. Sjokket kroppen hans hadde vært gjennom gjorde at han kastet opp flere ganger og hadde sterk hodepine i flere timer etterpå. I tillegg husket han ingenting av selve anfallet.
Økt risiko for nytt sjokk
Etter episoder som dette skal man passe ekstra godt på blodsukkeret de neste dagene. Nytt insulinsjokk kan lettere oppstå fordi glukoselagret i leveren er tomt, og den bruker ca 48 timer på å bygge sukkerlageret opp igjen.
Denne episoden kom på morgenen, etter en natt med lavt blodsukker. Likevel ligger nok mye av forklaringen på hvorfor dette skjedde i valgene vi tok dagen før.
Pizza + høy fysisk aktivitet + insulin = vanskelig
Kvelden før hadde Espen bestemt seg for å dele en pizza med en kamerat. Han måtte sette en ganske stor dose med insulin for å dekke karbohydratene pizza inneholder (den var ikke lavkarbo!). I tillegg kom det en ”hale” av forhøyet blodsukker i timene etter pizzainntaket, noe som krevde mer insulin.
Denne dagen hadde han også vært veldig fysisk aktiv.
I løpet av natten krøp blodsukkeret hans nedover. Espen tåler ikke Dexkom (får eksem) og bruker Libre som sensor isteden. Libre er bra, men den har desverre ingen alarmfunksjon.
I løpet av natten har han derfor ligget lavt og gradvis tømt glukoselagrene i leveren. Vi skal være veldig takknemlig for leverens lagring av sukker. For litt sukker, ca en t-skje, trenger hjernen til enhver tid for å holde kroppen i gang.
På morgenen ser jeg både på måleren at han er lav og han viser tydelig tegn på å ha lavt blodsukker. Jeg går for å hente noe frukt til ham. Da jeg kommer tilbake har han anfall.
I denne situasjonen gjelder det å handle raskt og å vite nøyaktig hva man skal gjøre. Dette er noe vi foreldre har blitt lært opp i. Jeg vil anbefale at alle nære familiemedlemmer, skole og andre som omgås barnet jevnlig får opplæring i hva gjøre i en slik situasjon.
Høyere blodsukker ikke preventivt
Studier viser at mange foreldre som opplever hypoglykemisk sjokk i tiden etterpå lar barnet ha høyere blodsukker, spesielt om natten. Dette er en naturlig konsekvens av redselen for at det skal skje igjen, men desverre blir effekten av dette en høyere HbA1c (langtidsblodsukker).
Paradoksalt nok vil heller ikke et høyere blodsukker over tid forhindre at insulinsjokk oppstår. Tvert imot vil kroppen tilpasse seg et høyere blodsukker og hypoglykemisk sjokk kan likevel oppstå. Men isteden for å få anfallet når blodsukkeret er på 3,9 eller lavere, så vil det oppstå når blodsukkeret er over 4.
I tillegg så vet vi at for hver 1% økning i HbA1c så øker risikoen for langtidskomplikasjoner av diabetes med 60%. (Psychosocial Aspects of Diabetes, D. Christie and C. Martin 2012 s. 48)

Hunder har en fantastisk luktesans, og med trening kan de varsle om blodsukkeret blir for høyt eller lavt.
TIPS for hvordan unngå hypoglykemi/insulinsjokk
Innimellom vil blodsukkeret bli lavt og da gjelder det å ha raske løsninger for hånden. Her er noen tips for hvordan du legger til rette for å unngå hypoglykemi:
- Ha minimalt med aktivt insulin i kroppen når du legger deg.
I følge Dr Richard Bernstein og boken hans Diabetes Solution, skal det helst gå 5-6 timer fra du har satt hurtigvirkende insulin til du legger deg. Dette er ofte ikke mulig å gjennomføre i praksis, men vi kan likevel jobbe mot det ved å planlegge måltider og aktivitet på kvelden. - Reduser inntak av karbohydrater på kvelden.
Vi bruker å spise lavkarbo på kvelden og før leggetid for å redusere insulinbehovet og dermed ha minst mulig aktivt hurtigvirkende insulin i kroppen før natten. Vi spiser vanligvis ikke pizza idetheletatt, bortsett fra lavkarbopizza og har egentlig en regel om at høykarbomat må spises tidligere på dagen slik at vi har flere timer i våken tilstand på å normalisere blodsukkeret igjen. - Ha en kontinuerlig glukosemåler med alarm, og helst også tilknyttet en applikasjon som varsler andre (foreldre) når alarmen går. Ofte våkner ikke barnet av alarmen på natten.

Ha alltid med en glukosepenn. Vit hvordan bruke den og lær opp de rundt deg!
- Ha alltid glukosetabletter, glukosegel og glukosesprøyte lett tilgjengelig og med deg overalt. Ha gjerne en juiceboks klar med sugerørert stikkende opp ved siden av sengen. Når du har dårlig tid og er litt i ørska er det viktig å gjøre det enkelt!
- Hvis du kjenner at blodsukkeret begynner å bli farlig lavt, fokuser på å beholde fatningen mens du rolig gjør det du må: drikker en juice etc. Hvis du får panikk vil blodsukkeret gå enda raskere nedover.
- Hele familien bør vite nøyaktig hva de skal gjøre ved akutt føling, lær også opp de rundt deg på skole/jobb etc om dine symptomer og hva de skal gjøre om du/barnet blir akutt hjelpetrengenede. Diabetes er noe vi ikke skal holde for oss selv!
TIPS etter et insulinsjokk
- Leveren din har antakeligvis brukt opp hele lageret av glukose. Og det tar 48 timer å bygge det opp igjen. Derfor anbefales det å ligge litt over normalt blodsukker i et par døgn etter et insulinsjokk for å hjelpe lever å bygge seg fort opp igjen.
- Vurder halv dose av både bolus og hurtigvirkende insulin det første døgnet eller to etter insulinsjokket.
- Det anbefales ingen hard fysisk aktivitet i 2 dager etter insulinsjokket.
Effekt på hjerne og kognitiv funksjon
Vi har lenge vært redde for at gjentatte hypoglykemiske anfall skal ha negativ innvirkning på hjerne og kognitiv funksjon. Nyere studier tilbakeviser dette! Britisk studie publisert i The Lancet i april hevder at høyt blodsukker over tid og gjentatte tilfeller av ketoasidose utgjør en større belastning for en hjerne under utvikling.
Høyt blodsukker er farligst på lang sikt mens lavt blodsukker er farligst på kort sikt… Det skal ikke være enkelt!
Legg igjen en kommentar