Miljøene rundt lavkarbo for diabetes vokser i hele verden og jeg synes det er spennede å følge med på dem. I dag vil jeg presentere en dame fra Australia som både inspirerer og deler sin kunnskap på en engasjerende måte.
Jessica Turton er en praktiserende nutritionist (tilsvarende ernæringsfysiolog) og ernæringsforsker i Sydney Australia. Som del av sitt masterprogram gjorde hun en systematisk gjennomgang av all forskning som har vært gjort på Lavkarbo kosthold for diabetes type 1. Denne studien ble nylig publisert, og kunne blant annet konkludere med at det ikke er gjort nok studier på dette området. Jessica Turton er derfor allerede i gang med sin doktorgrad innen lavkarbo kosthold for diabetes type 1.

Fersk studie gjennomført i Australia i fjor.
Spiseforstyrrelser
Jessicas interesse for ernæring og mat er ikke kun ut fra et forsknings- og behandlings perspektiv. Hun har også egen erfaring med spiseforstyrrelser, og fant ut hvilken rolle kaloritelling- og matrestriksjoner spilte for egen helse. Dette fikk henne til å velge å studere ernæring, jobbe med kosthold og starte forskning om lavkarbo og ketogene kosthold.
Det hun lærte implementerte hun også i eget liv og opplevde at hun gjennom et lavkarbo kosthold endelig kunne gjøre fred med mat, eller det hun kaller «food freedom for life».

Jessica Turton. Forsker på lavkarbo for diabetes type 1.
Presenteres som behandlingsalternativ sammen med insulin
Jessica mener at basert på dagens kunnskap og erfaring bør denne type kosthold presenteres som en løsning for folk som lever med diabetes for å gjøre blodsukkeret mer stabilt, behovet for insulin lavere og for å minimere risikoen for komplikasjoner fra diabetes på sikt.
Andre fordeler ved et lavkarbo kosthold, som det nå er både erfaring og forskningsmessig dekning for å trekke frem, er redusert risiko for
- overvekt
- metabolsk syndrom
- inflammasjon
- høyt blodtrykk
- hjertesykdom
- alzheimer
- kreft
Hvis du trykker på overskriften kommer du rett til studien:
Low-carbohydrate diets for type 1 diabetes mellitus: A systematic review
Her vil jeg ta for meg det jeg anser for å være de viktigste funnene i studien.
1. Vi lykkes ikke med dagens helsemål for diabetes
Den største prediktor for komplikasjoner av diabetes er langtidsblodsukkeret. Derfor er det å ha en HbA1c under 7 eller 53 mmol/mol hovedmålet for diabetesomsorgen. Likevel viser en gjennomgang av alle registrerte type 1 diabetikere i 19 land i Australia, Asia, Nord Amerika og Europa at 84% av disse har et langtidsblodsukker over 7.
2. Hva mener vi med lavkarbo?
Lavkarbo er definert av American Diabetes Association (ADA), og det er den de fleste land i verden støtter seg til, som et kosthold hvor karbohydratene er på mindre enn 130 gram pr. dag eller 26% av det totale energiinntaket.
Veldig lavkarbo/Ketogent kosthold har et karbohydrat nivå på under 50 gram pr dag.
Karbohydratnivået skal altså ligge på under 130 gram pr dag for å kunne kalle det lavkarbo.
3. Mindre inntak av karbohydrater førte til et lavere HbA1c
En stor tysk observasjonsstudie fra noen år tilbake påviste at et lavere inntak av karbohydrater ga bedre HbA1c blant diabetes type 1 pasientene.
4. Mindre inntak av karbohydrater fører til færre beregningsfeil av eksogent insulin.
Når du ikke må sette mye insulin til maten vil dette dempe svingingene i blodsukkeret og redusere risikoen for feildosering samt gi færre alvorlige episoder av hypo- eller hyperglykemi (lavt- eller høyt blodsukker).
No matter how mild or severe your diabetes, the key aspect of all our treatment plans for normalizing blood sugars and preventing or reversing complications of diabetes is diet. In the terms of the Laws of Small Numbers, the single largest ”input” you can control is what you eat. Dr. Richard Bernstein
Les mer om dette HER.
Trenger flere studier!
Fordi foreliggende studier er så heterogene (mangfoldige) var det ikke mulig for denne studien å konkludere med at det er signifikante forskjeller i helsemarkører (som HbA1c) for folk med diabetes type 1 i forhold til om de spiser lavkarbo eller ikke.
Konklusjonen er derfor at vi trenger flere studier. Det påpekes samtidig at det heller ikke foreligger noen studier som underbygger at nåværende praksis, hvor de som lever med diabetes er anbefalt et karbohydratinntak på rundt 45 – 60 % av daglig energiinntak fører til ønskede helseresultater. Praksis viser tvert imot at det ikke fungerer (ref pkt 1 over).
Legg igjen en kommentar