Lavkarbo er en «befriende livsstil» i følge Dr Jake Kushner, som har jobbet med diabetes type 1 (Dt1) pasienter og forsket på sykdommen i over 20 år.
Vi er på vei inn i en ny tid hvor mye av de gamle oppfattelsene om hva som er helsebringende og hva som fører til sykdom blir gått nærmere i sømmene og revidert.
Mye av dette arbeidet ble presentert på konferansen Low Carb Houston som jeg var på fra 25 – 27 oktober.
I løpet av konferansens ble det presentert forskningsdata og erfaringsbasert kunnskap om lavkarbo som livsstil og behandlingsform ved flere ulike helsetilstander, som kreft, hjerte- og karsykdommer, alzheimer, fedme, psykisk helse og diabetes type 1 og 2. Det var også flere oppklarende foredrag hvor myter og misforståelser rundt kolesterol ble plukket fra hverandre og dementert.

Hyggelig å møte Dr Kushner in person!
Jeg kommer tilbake til noen av disse temaene i senere blogger.
Nå vil jeg dele høydepunktene fra Jake Kushners foredrag om lavkarbo for diabetes type 1. Og jeg synes stort sett alt i hans foredrag var så viktig at jeg like gjerne gjengir det meste og deler bilder jeg tok under presentasjonen. Så denne bloggen blir laaang, men du scroller selvfølgelig som du vil! 😀
Dr Kushner er endokrinolog som har jobbet med forskning og pasienter innen diabetes type 1 i over 20 år, blant annet som leder for nydiagnostiserte type 1 pasienter på Texas Children Hospital i Houston og som forsker på de insulinproduserende betacellene i buspyttkjertelen for Mc Nair medisinske institutt i Houston.
Han er også en veldig hyggelig og jordnær mann som gjerne slår av en prat og stiller opp på et bilde.
I denne presentasjonen forklarer han hvorfor han har blitt en sterk tilhenger av lavkarbo i behandling av diabetes type 1.
Insulin som eneste behandlingsmetode
For de over 10 millioner som lever med diabeets type 1 i verden er det kun å injisere insulin som er tilgjengelig medisinsk behandlingsmetode.
Tight kontroll gjør at du kan leve lenge og friskt med diabetes. Men det setter et stort og kontinuerlig press på den det gjelder, og de fleste som lever med Dt1 klarer ikke å leve opp til de behandlingsmålene vi har for å sikre helse på lang sikt.
Dr. Kushner mener helsesystemet vårt ikke har vært i stand til å møte behovet hos de som lever med diabetes type 1.
Mange av oss lever med et håp om at i nær framtid vil det komme en kur eller en «frigjørende» medisin mot Dt1. ”Vi er nærmere enn noen gang ” sier legen din også kanskje? Men det gir falskt håp og blir som en vakker horisont som aldri kommer nærmere, mener Dr Kushner.
Flere 10 år unna en kurering eller ”definitive therapy” av diabetes type 1
Det er en lang vei fra museforskning og til en medisin eller kur som kan virke i oss mennesker!
Betacell regeneration
Forskning tyder på at betacellene ikke reparerer seg og danner nye celler seg slik man har håpet på. Forskning gir ingen bevis for at nye celler blir dannet, og ingen ting tyder på at eksisterende celler utvikler seg til andre celler. Konklusjonen så langt er at bukspyttkjertelen er et ganske statisk organ, spesielt hos de som har levd lenge med diabetes.

Lagerkanske øyer i bukspyttkjertelen produserer betaceller hos frisk person til venstre og hos en med diabetes type 1 til høyre.
Hvis du vil lese mer om denne forskningen kan du søke opp denne rapporten:
Stamcellebehandling for diabetes type 1
Ideen er å ta stamceller fra ryggmargen og gjøre dem om til insulinproduserende betaceller. De skal så formere seg og gjøre jobben med å produsere insulin i kroppen. Den neste utfordringen er hvordan man skal beskytte cellene fra å bli angrepet av immunforsvaret som allerede er trigget på disse cellene. Denne løsningen er ikke på plass ennå. Og det kan ennå ta flere tiår før dette kan utføres på mennesker.

Forskningsrapport, stamcellebehandling ved diabetes type 1.
Dette er stegene som beskrives for å ta stamcellene over til å bli insulinproduserende betaceller:

Fra stamcelle til insulinproduserende betacelle.
Men det det viser seg når man ser nærmere på hvordan disse insulinproduserende cellene oppfører seg i musene at det ser det mer slik ut:
De normale betacellene (til venstre i bildet under) er mer dynamiske når de gjelder å både produsere basaldosen insulin for så å produsere MYE insulin når det trengs. Stamcellene («Stage 7 celler» til høyre i bildet under) har derimot høyere produksjon av basalinsulin og minimal respons på glukose etter behov. Så dette viser at vi ikke ennå har nådd målstreken når det gjelder stamcellebehandling.

De nye insulinproduserende cellene (stage 7 cells) oppfører seg ikke helt optimalt.

For mer informasjon om stamcellebehandling ved diabetes type 1.
Immun terapi for å bevare betacellefunksjonen hos T1D?
De har forsket på pasienter med nyoppdaget Dt1 og sett på om de kan bevare insulinproduksjonen i betacellene.

Forskningsrapport på immunterapi for å bevare insulinproduksjon etter nyoppdaget diabetes type 1.
Bildet viser at med denne type behandling kan du forsinke, men ikke stoppe ødeleggelsen av betacellene. Dette er dessverre ingen permanent kur. Betacellene forsvinner, men i et langsommere tempo. Ulempen med denne type behandling er også at du reduserer immunforsvaret til pasienten.

Du kan forsinke ødeleggelsen av betacellene med denne type behandling.
Resultatene av nåværende behandling av diabetes type 1
Vi har desverre ingen grunn til å være fornøyde med nåværende behandling av Dt1. Bildet under viser gjennomsnittlig langtidsblodsukker i et utvalg av pasienter tilknyttet en av eliteklinikkene for behandling av diabetes type 1 i USA. Det faktiske bildet av gjennomsnittlig langtidsblodsukker er dessverre dårligere, hevder Dr Kushner.

De blå søylene viser gjennomsnittet så langt for 2018.
Selv om vi vet hvor blodsukkeret burde ligge, og har det vi trenger av tekniske hjelpemidler og insulin så får vi det likevel ikke til.
Å ligge så høyt i blodsukker øker dødeligheten med over 3 ganger. Og dødeligheten som følge av hjertesykdom øker med over 4 ganger:

Dødeligheten øker ved økt blodsukker.
Hvorfor er det så vanskelig å få til en effektiv behandling av diabetes type 1 med insulin?
Tanken er at hvis du passer nøye på og gjør alt riktig ift telling av karbohydrater, utregning av insulin og hensyntar andre faktorer som fysisk aktivitet, stressnivå etc så skal dette bli helt perfekt. Det er en myte! For det er umulig å regne dette ut 100% korrekt i praksis!

High carb står det, men for mange regnes det som normal carb.
Hvorfor råde folk med DT1 til å spise mager og karbohydratrik mat?
I USA er kostholdsrådene basert på Dietary Reference Intakes (food and nutrition board, Institute of Medicine fra 2002) – tilsvarende vårt helsedirektorats kostholdsanbefalinger.
Og hvis man tar seg tid til å lese det 400 sider lange dokumentet så står det gang på gang at at ” It does not apply to diseace states”.
Rådene er ment for en frisk befolkning!
Amerikanske helsemyndigheter hevder at både for mye fett og for mye karbohydrater er negativt og lander på noe midt i mellom:

Amerikanske helsemyndigheter mener at for mye karbohydrater ikke er bra.

For mye fett mener de heller ikke er bra….

Men de kunne kanskje lagt seg litt mer på midten forhold til sine anbefalinger?
Man endte opp med å anbefale mer karbohydrater og mindre fett. Selv om forskningsmiljøene ikke er enige om at fett er skadelig.
Alt helsepersonell er opplært i disse rådene – som ikke en gang er ment for mennesker med sykdommer eller ulike lidelser!

Mettet fett gir ikke økt dødelighet.

CHD (Coronary Heart Disease) dvs. hjertesykdom øker ved økt inntak av transfett.

Dr. Richard Bernstein, fikk diabetes type 1 som 12 åring og jobber nå for å hjelpe andre med diabetes til å få normalt blodsukker ved å regulere karbohydratinntaket.
Behandling av diabetes med reduserte karbohydrater
Dr. Jake Kushner trekker fram Dr Richard Bernstein som er en pioner i å behandle diabetes (type 1 og 2) med lavkarbo. Dr Bernstein har selv type 1 diabetes og driver fortsatt en klinikk i New York i en alder av 84 år. Dr Bernsteins slagord er ”Law of the small numbers” hvor han forklarer hvordan du ved å spise mat med lite karbohydrater og mer proteiner og fett trenger mindre insulin. Dette minsker risikoen for feil og du holder deg lettere innenfor et normalt og stabilt blodsukker. Jeg har skrevet en egen blogg om Dr Bernsteins tilnæring HER.

Boken er ikke oversatt til norsk ennå.
Hvordan ser et typisk lavkarbomåltid ut for en som lever med diabetes type 1?
Det kan se sånn ut:

Lefseburrito: sunt, godt og bra for blodsukkeret
Når du lever lavkarbo setter du bolus for protein og evt. de karbohydratene du spiser. Du tenker at 10 gr protein tilsvarer 6 gr karbo gift insulin. Fett trenger du ikke sette insulin til. Det kan se sånn ut:

Sette hurtigvirkende insulin til protein.
Du slipper blodsukker roller-coasteren. Dr Kushner hevder det reduserer byrden ved å leve med diabetes – det blir rett og slett enklere! (Og det er det jeg og min familie erfarer også!) Du kan leve livet du vil ha og gjøre det du har lyst til uten å bekymre deg for diabetesen. Du må fortsatt passe på, men all bekymringen og angsten knyttet til et ustabilt blodsukker forsvinner!
«Ultimately liberating» – Jake Kushner
Han anbefaler et lavkarbo kosthold kombinert med kontiunerlige blodsukkermålere (som dexcom/ Libra) for å få stabilt og forutsigbart blodsukker. Og håper vi etter hvert kan få god synergi mellom teknologi og lavkarbokosthold ved også å ha insulinpumper som jobber i takt med kroppens behov for insulin.

Enklere å tenke på andre ting enn diabetesen når blodsukkeret oppfører seg slik.
Forskning og praktisering av lavkarbo for diabetes type 1
Noe forskning er kommet på plass:

Pasientstudie om lavkarbo for diabetes type 1.
Deltakerne i dette forskningsprosjektet er med i en gruppe som kaller seg ”Type one Grit” og det som kjennetegner dem er at de følger Dr Bernsteins metode. Det har i ettertid blitt rettet noe kritikk til pasientstudien fordi alle tilhørte det samme miljøet.
Svaret på denne kritikkene har vært at til tross for at lavkarbo var behandlingsregimet for diabetes før vi fikk insulinet på 1920 tallet har det ikke vært noen store studier finensiert av myndihghetene på denne behandlingsmetoden. Derfor presser det seg fram aktivisme fra pasienter for å stimulere til mer forskning på dette området.
Er behandling med lavkarbo for diabetes å gå imot helsemyndighetenes anbefaling?
I USA: Nei! De har justert på sine anbefalinger og sier nå at de ikke kan anbefale noe ideelt nivå av karbohydrater.
Dette er bra ifølge Dr Kushner. Helsemyndighetene vedgår dermed at det er usikkerhet om hva som faktisk er best og åpner opp for at vi kan gjøre egne vurderinger:

Anbefalingene fra amerikanske helsemyndigheter åpner opp for egne vurderinger.
Dr. Kushner påpeker at helsepersonell som gir anbefalinger basert på en gitt mengde karbohydrater, fett eller proteiner ikke er oppdatert på de seneste kostholdsanbefalinger.
(Jeg antar dette også vil påvirke norske kostholdsanbefalinger etterhvert.)
Vær på vakt overfor dette når du velger lavkarbo og har diabetes type 1
- Vær klar til å reduere insulin. Mindre karbo krever mindre insulin – fra første måltid!
- Vær på vakt overfor diabetisk ketoacidose dersom du bruker noen medisiner:
Vær på vakt dersom du bruker denne medisinen og lever på et svært karboredusert kosthold.
Vær på vakt dersom du bruker denne medisinen og lever på et svært karboredusert kosthold.
- Vær obs på insulinmangel. Dersom du føler deg syk kan du ha insulinmangel selv om blodsukkeret ikke er forhøyet. Da skal du sjekke for ketoner. Når du er i metabolsk ketose (sunn fettforbrenning) har du sjelden ketoner over 2 – 3 mml/l. Les også dette innlegget om temaet.
Vi må være på vakt for ketoacidose selv om vi er på lavkarbo.
- Følg med på blodsukkeret ditt selv om det er stabilt fordi du er på lavkarbo. Bruk gjerne kontinuerlige glukosemålere som libra/dexcom. Når du kommer på fettforbrenning har hjernen begynt å forbrenne fett for energi og du er dermed ikke så sensitiv for lavt blodsukker lenger. Du kan føle deg helt fin selv om blodsukkeret kryper langt ned. Det er bra at hjernen og kroppen fungerer godt og ikke lenger er avhengig av glukose, men Dr Kushner anbefaler å følge med på blodsukkeret likevel fordi marginen mellom et lavt blodsukkert og et fatalt lavt blodsukker kan være veldig liten. Vi trenger til enhver tid litt sukker i omløp (ca. en teskje). Men dette er mest relevant for de som lever på ultra – lavkarbo og gjelder ikke de fleste av oss påpeker Dr Kushner.
Foredraget ble avsluttet med at Dr Jake Kushners anbefalte publikum å lese disse rapportene:
Og helt til slutt hadde han disse ønskene for en bedre fremtid for alle berørt av diabetes type 1:
Legg igjen en kommentar