
Kroppen har en fantastisk egenskap som skjer helt automatisk!
Den reparerer seg selv!
Enten det er skader vi er påført utenifra; som sår eller brudd, eller innenfra; som skadede celler eller virusangrep.
Og jo bedre eieren av kroppen er til å gi den næringen og omsorgen den trenger, jo bedre blir kroppen i stand til å lege og reparere seg selv.
Endelig økt fokus på dette i forskningen
I forskningens verden ser man nå en dreining mot å fokusere mer på mat som medisin. Den «nye» forskningen (som egentlig går helt tilbake til medisinens opprinnelse) ser på hvordan kroppen best kan reparere seg selv gjennom riktig sammensetting av kosthold.

Bekjempelse av livsstilssykdommene
Riktig ernæring vil i neste omgang gjøre kroppen bedre istand til å bekjempe eller forebygge sykdommer som kreft og diabetes type 2.
Disse sykdommene, sammen med hjerte/kar- og en rekke metabolske sykdommer utgjør de såkalte «Ikke smittsomme sykdommene» og står for over 80% av dødsårsakene i verden i dag (WHO 2021).
Ingen medisin kan gjøre en helt frisk fra disse sykdommene. De er forårsaket av livsstil, og det er kun livsstilsendringer som kan kurere dem.
Mat som medisin
Dr William Li har skrevet en fantastisk bok som handler om hvordan du kan bruke mat for å forebygge eller behandle ulike typer av sykdom. I boken «Eat to Beat Disease» viser han hvordan maten vi spiser også kan påvirke kroppens egen evne til å reparere og restituere seg.

Dr. Li ble også intervjuet på podcasten fra Dr Chatterjee og forteller her om hvordan «Mat som medisin» forskningen nå analyserer hvordan riktig næring bygger opp kroppens eget forsvarssystem og hjelper den å reparere og bekjempe sykdom.
Mat OG medisin
Videre forsker Dr Li og andre i fagmiljøene på kombinasjonen mat og medisin. Noen typer mat gjør kroppen bedre rustet til å respondere på endel former for medisin. Som eksempel nevner Dr. Li hvor viktig bakteriefloraen i tarmen er for å respondere godt på noen former for kreftbehandlende medisin. Og for å berike denne delen av tarmfloraen trekker han fram fiberrik mat (som grønnsaker) i tillegg til grønn te.
Jeg anbefaler denne boken på det varmeste fordi den er så konkret og viser hvordan den dagligdagse maten vår kan bygge opp og styrke kroppens egne naturlige forsvarssystem.

Hverdagens små valg har stor betydning
Hvis vi trekker dette ned til vår hverdag kan man tenke på hvor stor betydnig alle de små valgene vi tar i hverdagen har i det store løp.
For hvis du vet at du ved å spise laks samtidig ruster kroppen din til å reparere sitt eget DNA og forebygger demens, så gir det kanskje en ekstra velbehag når du lager det til middag.
Fisk i form

Eller du ønsker å hjelpe kroppen å reparere og produsere stamceller fordi du har diabetes og vet at man da ofte har både færre og mindre aktive stamceller. Eller noe så hverdagslig som at du har et svingende blodsukker og sover dårlig om natten. Da kan du spise mer aubergin. Den er mer vanlig i Sør-Europa men finnes i de fleste matbutikker i Norge hele året. I tillegg til å inneholde stoffer som hjelper kroppen å reparere stamceller inneholder den mye vitamin B, C og magnesium.
Fylt aubergine

Tusen takk for gode tips og flotte oppskrifter, Guro.
Beste hilsener fra Turid Soløy
Hei Turid,
Takk for tilbakemelding! Så hyggelig å høre at du liker det jeg legger ut.
Hilsen Guro