Jeg får ofte tilbakemeldinger fra foreldre til barn med diabetes eller voksne som har diabetes om at de ønsker å gjøre noe med kostholdet. De har siktet seg litt inn på lavkarbo, men vet ikke helt hva det innebærer. Samtidig bidrar egne og andres motforestillinger eller holdninger om denne type kosthold til å gjøre dem usikre. Det er så mange myter rundt begrepet lavkarbo!
En dame jeg snakket med i går, la oss kalle henne Kari, har diabetes type 2 og er mor til 3 barn i barne- og ungdomsskolealder. Mannen hennes har epilepsi og går på sterke medisiner for dette. Hun vet at lavkarbo antagelig er det beste kostholdet både for at hun og mannen skal bli friskere. Men med full jobb og 3 barn virker det overveldende å gå i gang med dette.
Som så mange andre tenker Kari på alt som peker imot en kostholdsendring;
Hva med barna?
Blir det protester i familien?
Er det mye jobb med dette kostholdet?
Er det dyrt?
Vil det fungere på lang sikt?
Vil hun få høyere kolesterol?
Har det andre helsemessige eller sosiale konsekvenser?
Hjernen slår faktisk på en forsvarsmekanisme for å unngå endring. Den trives best med status quo, og alt det som truer det trygge og stabile blir sett på som en trussel av denne delen av hjernen.
Sunn skeptisme
Det er sundt å være skeptisk så lenge man ikke blir låst i ett syn, men er åpen for betraktninger fra flere sider. Vi har så mye informasjon og meninger rundt oss på alle kanter. Med en gang du forteller noen at du har tenkt til å gå i gang med noe så får du som regel høre deres syn på saken. Og det behøver ikke bety at den personen VET noe om f.eks lavkarbo. Men den personen har HØRT noe eller lest noe som har formet holdningen.
Vi mennesker er ”flokkdyr”. De fleste av oss ønsker ikke å skille seg for mye ut, eller komplisere de sosiale relasjonene fordi man spiser annerledes. Kritiske blikk eller bemerkninger fra familie eller venner svir også, og kan gjøre oss usikre. Og hvis i tillegg legen din (en autoritet) er negativ mot at du skal endre kostholdet, så krever det sterk ryggrad og overbevisning for likevel å ”gå for det!”.
Ikke vet vi om det vil gi de resultene vi er ute etter heller. «Selv om det har hjulpet mange andre så er det ikke sikkert det vil hjelpe meg!»
Ja vi skal betrakte, overveie, betenke og undersøke – men vi må også være villige til å ta en beslutning og stole på oss selv. Det er ikke alltid det finnes en fasit! Og det er ikke sikkert det de fleste gjør er den riktige løsningen for deg. Du er unik!
Stol på deg selv!
Det er en årsak til at du vurderer å endre kostholdet og livsstilen din i utgangspunktet! Du ser at det du gjør nå ikke gir de resultatene du vil ha! Du har kanskje et blodsukker som svinger kraftig, eller du legger på deg uten å forstå hvorfor – fordi du ikke spiser mer nå enn du gjorde før. Hvis du er en mor til et barn med diabetes så lider du kanskje hver dag: Du ser hvordan barnet ditt strever med å kontrollere sykdommen, holde motivasjonen oppe og leve et mest mulig normalt liv. Du vil utruste barnet ditt best mulig til et langt og GODT liv – også når ikke du lenger er der med din hjelpende hånd.
Du vet at et godt behandlingsregime med medisiner ikke er den eneste løsningen!
Så hører du meg og andre fortelle om våre harmoniske liv tross diabetes. Du hører vi forteller om kost og livsstilsendringer som har satt oss fri! Hva tenker du da? Hører du da mest på skeptikeren i deg, eller får du håp! Jeg håper du tenker: ”Dette skal jeg også klare!”
Diett vs livsstil
Lavkarbo spenner bredt og kan være alt fra Atkins metode på den ene siden til en ganske normal kost hvor du bare har redusert på sukker og stivelsesholdig mat på den andre siden. Likevel er lavkarbo for mange ensbetydende med en diett. Og dette får mange til å kvie seg for å teste det ut nærmere – ihvertfall når det er barn inne i bildet! Dette er grunnen til at jeg ikke ønsker å bruke ordet lavkarbo lenger (selv om jeg ofte glemmer meg!) Jeg kaller det heller Et sunt og rent kosthold, uten de unødvendige karbohydratene. For det er det det er! Og det er også mange grader av karboreduksjon – det er dermed tilrettelagt for at alle kan finne sin balanse i denne livsstilen. Og ja det er en LIVSSTIL, ikke en diett.
En diett er noe du går på i en periode for å nå et mål, som f.eks å gå ned noen kilo i vekt eller få et mer stabilt blodsukker. En livsstil er en måte å leve på som du har med deg resten av livet. Dietter skaper desverre sjelden varige resultater. Forskning viser at over 95% av de som går på en diett ender tilbake på gamle vaner. En ny livsstil er derimot etablert når du gjør nye ting (nye vaner) uten å måtte tenke eller bestemme deg for å gjøre dem lenger. Du er ”ny” uten å måtte huske å være ”ny”. 🙂
Kari har hun fått med seg at det er mange som blir friskere og får et mer stabilt blodsukker ved å ta ut de usunne karbohydratene. Men hun vet ikke helt hva denne livsstilen innebærer og om det kan være noe for henne og hennes familie.
Kjent og kjært?
Men Kari vet at den måten hun lever på nå, som er både sunn og normal sett i manges øyne, – ikke er den beste for henne. For hun må stadig øke dosene med insulin pga økt resistens, hun går på blodtrykksenkende medisiner og legger stadig på seg selv om hun både trener og er forsiktig med hva hun spiser.
Mange har motforestillinger som ligner på Karis. Og det ender med at vi enten gjør et halvhjertet forsøk, eller bare blir værende i status quo. Selv om det ikke er en god situasjon så er den ihvertfall kjent!
Hvordan komme seg over elva?
Motforestilinger som Karis hører jeg ofte fra personer som egentlig har løsningen i sikte. De står og betrakter den, men det er akkurat som det er en stor elv mellom dem selv og den ønskede livsstilen.
Hvordan komme seg over elva, som er fylt med alle hindringer, utfordringer og motforestillinger?
Min jobb som diabetescoach er å bygge en bro over den elva, slik at du kan gå tørrskodd og trygt over til den andre siden.
Derfor er det viktig å se på de mest vanlige motforestillingene vi har og plukke de fra hverandre ved hjelp av egne og andres erfaringer, fagpersoners uttaleleser, samt legge til pekere mot studier, forskning etc. På denne måten vil jeg legge stener over elva slik at du kan gå trygt og tørrskodd over – og komme i gang med å etablere din beste livsstil!
Dette er de mest vanlige motforestillingene jeg hører:
-
Egner et kosthold med lite karbohydrater/lavkarbo seg for familier med barn? Skal ikke barna få pasta lenger? Hvordan unngå sterke protester i familien?
Dette har jeg tatt for meg i DENNE bloggen.
-
Egner et kosthold med lite karbohydrater/lavkarbo seg for for type 1 diabetes, voksne og barn? Er det økt fare for ketoacidose på et kosthold med lite karbohydrater/lavkarbo pga økt andel ketoner?
Dette har jeg forklart i DENNE bloggen og i DENNE videoen på Facebook.
-
Får man høyt kolesterol i et kosthold med lite karbohydrater/lavkarbo? Har det andre negative konsekvenser helsemessig?
Dette har jeg forklart nærmere i DENNE videoen.
-
Er det vanskelig å følge et kosthold med lite karbohydrater/lavkarbo når en trener mye?
DENNE bloggen tar for seg trening og karbohydrater.
-
Begrenser et kosthold med lite karbohydrater/lavkarbo deg sterkt i matveien? Er det mye jobb med dette kostholdet? Er det dyrt? Vil det fungere på lang sikt?
Dette er et tema som jeg vil tar mer opp framover. DENNE bloggen belyser dette.
PS
Jeg har helt sikkert ikke fått med meg alle motforestillinger mot lavkarbo! Har du noen å tilføye? Skriv det inn i kommentarfeltet under så tar vi for oss det også!
Legg igjen en kommentar