Tema for denne bloggen er SUKKER – og du vil finne ut mer om dette:
- Hvordan komme av sukker”kjøret” en gang for alle, og få mer jevn energi og stabilt blodsukker.
- Hvilke navn matindustrien gjemmer sukker bak.
- Hva du skal gjøre når du ikke vil gi etter for sukkertrangen.
- En liste over sunne sukkererstatninger, dvs naturlige søtningsmidler som du kan bruke uten å få forhøyet blodsukker!
Det sunne kostholdet som viste seg å ikke være så sunt!

Når sønnen min fikk diabetes fant vi ut at vi var sukkeravhengige hele gjengen. Og vi som trodde vi var så sunne!
Før sønnen min fikk diabetes for 4 år siden hadde vi, som så mange andre, et ”normalt sunt kosthold”. Den første tiden etter diagnosen gjorde vi som anbefalt : Fortsatte å spise som før og satt insulin til maten. Raskt oppdaget vi hvor mye dette fikk blodsukkeret til å svinge, og hvor vanskelig det gjorde styringen av diabetesen. Vi bestemte oss for å gå kostholdet vårt nærmere i sømmene…
Det har ført til at vi har gjort livsstilsendringer til det bedre. Les mer om vår historie HER.
Sukker har en sterk avhengighetskraft!
Ny forskning peker på skadelige effekter av sukker. Tenk at det bare er noen få år siden vi trodde sukker var helt ufarlig, og at det var fettet vi skulle passe oss for. Nå viser det seg at sukker er mer skadelig enn fett!
Sukker gir rask energi og hjernen belønner oss ved å produsere lykkehormon som serotonin og endorfin.
Hvis du er sterkt avhengig av denne «rusen» må du forberede deg på en avvenningsperiode fra sukker med ubehagelige reaksjoner som hodepine, svimmelhet, angst eller stress. Trøsten er at dette vaneligvis går over i løpet av noen dager (opp til en uke), med forsterkede smaksløker som resultat. Det er morsomt når selv et lite bringebær smaker som sukkertøy på tungen! 🙂
Start her for å venne kroppen av med sukkeret:
1. Bli obs på hvor mye sukker du får i deg.
Mye av det er skjult i andre varer eller bak andre navn. Begynn å lese innholdsfortegnelsen og vær spesielt på vakt overfor DISSE navnene. Matindustrien gjemmer nemlig sukker bak ukjente ”uskyldige” navn:
Sukker heter ikke bare sukker!

Over 75 % av maten du finner i butikken er tilsatt sukker! Ofte gjemt bak eksotiske og ukjente navn.
Her er listen du kan bruke når du skal handle!
2. Reduser der du kan.
Dropp brus og fruktjulice. Ett glass appelsinjuice inneholder sukkeret fra hele 6-8 appelsiner. Spis heller en hel appelsin så får du også i deg fruktkjøttet (fiber!). Drikker du light brus så bør du være på vakt for om det stimulerer sultfølelsen din. Mange (meg selv inkludert) opplever å bli sulten eller få ustabilt blodsukker fordi de kunstige søtningsstoffene i lightbrusen lurer kroppen til å tro det kommer næring.
Dropp de søte fruktyoghurtene og kjøp heller naturell yoghurt og bland den med bær/frukt eller søt den med et naturlig søtningsmiddel. (LINK)
Gå fra lys til mørk sjokolade, gjerne med over 70% kakao. Den mørke sjokoladen inneholder mindre sukker og mer av de næringsrike stoffene i kakaoen. La sjokoladen smelte på tungen for maksimal effekt!
3. Spis Lavkarbo!
På et kosthold hvor vi reduserer og tar ut de unødvendige og usunne karbohydratene vil søtbehovet gradvis avta. Et mer stabilt blodsukker vil forsterke den effekten.
4. Ha et godt handleregime!
Ikke handle på tom mage!
Hold deg til handlelista du har skrevet på forhånd.
Les alltid innholdsfortegnelsene slik at du vet hva du faktisk kjøper. Hent ut listen jeg har laget til deg over og ha den (eller et bilde av den) med deg når du handler.
Hvis du har lett for å impulsivt raske med deg sjokolade eller annet godteri rett før du betaler, så vil jeg anbefale deg å starte handlerunden ved kassene først. Da kan du starte med å forsyne deg med det du evt skal ha fra godteridelen av butikken, så har du tid til å tenke deg om på resten av runden i butikken, og kan evt. legge søtsaker tilbake før du betaler. Det er greit å unne seg søtt innemellom men det skal helst ikke skje på impuls!
5. Tilbake til lørdagsgodteriet.
Mange av oss er oppvokst med ”kun godteri på lørdager”, men har gradvis beveget seg bort fra dette. Å vende tilbake til denne regelen er superlurt – for hele familien! 🙂
Her er flere strategier for å sparke sukkeruvanen for godt!
Og her er noen tips fra en livesending i Facebookgruppen; Diabetes i familien, leve godt med stabilt blodsukker:
Når du får søtsug – gjør dette:
Den første uken etter at du har bestemt deg for å sparke sukkeravhengigheten vil du oppleve sukkertrang i situasjoner du har vært vant til å nyte noe søtt; som for eksempel etter et måltid eller til en kopp kaffe osv.
Før du gir etter – gjør dette:
Drikk vann. Ofte er søtsug et symptom på dehydrering. Så drikk et stort glass vann, vent 5 min. og kjenn så etter om sukkerbehovet er like sterkt.
Lag deg nye rutiner.
Du er kanskje vant til å alltid ha en dessert etter middag. Ofte er det like mye ritualet som selve desserten som er viktig. Se om du kan justere på ritualet slik at det blir mer i takt med helsemålet ditt!
Gjør noe. Sett i gang med noen aktiviteter, husarbeid, ta frem strikketøyet, en bok eller ta et bad. Berolige deg selv med at du «først skal gjøre dette, så kan jeg ta den skiven med syltetøy» etc. Når vi avtaler med oss selv at vi skal få det gode, bare ikke akkurat nå, så øver vi opp viljestyrke og stamina.
Tilfredsstill ditt søtsug med søte grønnsaker, bær og urter.
Naturen har så mye gode smaker. Test ut for eksempel, squash, råe rødbeter, gulrøtter, søtpotet, bær, fiken, dadler, koriander, gressløk, epler med kanel. Det er så mange alternativer – så prøv deg fram!
Riktige mengder protein.
Gode proteinkilder er blant annet kjøtt, fisk, ost, yoghurt, nøtter, egg og kikerter. En tommelfingerregel er litt protein til hvert måltid. Dessverre kan både for mye og for lite protein gi søtsug. Her gjelder det å finne frem til riktig nivå for DIN kropp. Jeg har en metode som fungerer perfekt for å finne fram til riktig mengde protein for akkurat din kropp. Si ifra hvis du er interessert i den.
Sørg for at du får i deg nok næring og god søvn.
Hvis du går rundt i en konstant vitamin- og søvn mangel så vil du få redusert energi og immunforsvar. Da begynner kroppen din å skrike etter raske energikilder som sukker og koffein. Sørg derfor for å få i deg nødvendige kosttilskudd, gjerne med mineraler som også vil hjelpe deg å sove godt. I tillegg kan du jobbe med kveldsrutinene dine. Start med å legge deg bare en halvtime før, øk så gradvis. Kjenn hva litt mer søvn gjør med deg. Voksne trenger mellom 7 og 8 timer søvn hver natt.
Beveg deg.
Bevegelse er som næring for kroppen. Det frigjør stress, stimulerer produksjon av lykkehormonet endorfin, og gjør at du både føler deg vel og ser bra ut. Når kroppen ikke får nok lykkehormoner fra bevegelse begynner den å hige etter en erstatning – som for eksempel sjokolade. Kjenner du deg igjen?
HER er listen over sunne og naturlige søtningsmidler som du trygt kan bruke uten å få blodsukkerstigning!

Jeg er sertifisert helsecoach fra Health Coach Institute USA.
Vil du ha en helsecoach?
Det er ofte stor avstand mellom teori og praksis; mellom å vite hva vi burde gjøre – og å faktisk gjøre det!
Mange av oss klarer det en stund. Vi føler sterk motivasjon, går i gang, og får resultater. Og vi forteller oss selv at ”denne gangen blir det annerledes!” Men hva skjer? Etter en stund forvitrer motivasjonen og vi faller tilbake på gamle vaner. Og dette gjelder de aller fleste av oss. Det er derfor vi trenger en helsecoach!
Som helsecoach jobber jeg kontinuerlig for å ha «up to date» kunnskap og tilpasser dette til dine behov.
Ta kontakt for en uforpliktende prat om hvordan jeg kan hjelpe deg mot en livsstil du elsker; med et stabilt blodsukker og en enklere hverdag!
Legg igjen en kommentar