I denne bloggen vil jeg tipse deg om de beste, mest blodsukkervennlige og trygge alternativene for sukker som finnes på markedet nå.
All søtning har potensielle negative effekter. Noen får også blodsukkerstigning eller senkning bare av å kjenne søtt på tungen. I tillegg vil alt som smaker søtt stimulere belønningssenteret i hjernen og gi oss en trang til å spise mer. Dette er faktisk nedfelt i genene våre som en del av vårt overlevelsesinsinkt.
Ved å fokusere på å kutte ned på alle unødvendige og usunne karbohydrater (her inngår sukker!) vil du over tid redusere trangen til sukker både for egen del og for hele familien. Les hva du skal gjøre for å komme av sukker”kjøret”.
Den hvite fare?
Farin, det sukkeret vi er mest vant til, kommer fra en plante og er naturlig i sin opprinnelse. Problemet er at industrialiseringen av sukkerproduksjonen med benyttelse av genmodifisering og sprøytemidler gjør sluttproduktet potensielt skadelig.
Det er også pekt på en rekke helsemessige konsekvenser av et høyt sukkerinntak over tid: høyt blodsukker, insulinresistens, inflammasjon, hjertesykdom, kreft, leversykdom og overvekt.
Her er det viktig å poengtere at det er først og fremst tilsatt sukker som er skadelig. For eksempel tilsettes over 75 % av den halv- og helfabrikerte maten sukker som søtning og konservering! Forskning viser også at grønnsaker, frukt og bær reduserer alle de helserisikoene jeg nevner over. Her trekkes spesielt bær; som blåbær og solbær, frukt; som avokado og tomat, og grønnsaker, som brokkoli og sopp fram som det sunneste!
Sukker heter ikke bare sukker!

Over 75 % av maten du finner i butikken er tilsatt sukker! Ofte gjemt bak eksotiske og ukjente navn.
Her er listen du kan bruke når du skal handle!
Andre naturlige sukkerkilder
Vi vet det er bedre å spise en frukt enn å drikke en brus når vi har lyst på noe søtt. Innemellom baker vi også, eller vil tilsetter søtning andre steder. Da er det godt å vite at det finnes trygge, gode og blodsukkervennlige alternativer til vanlig farin:
Erythritol/ Sukrin
Erythritol er betegnelsen på et sukkeralkohol som finnes naturlig i noen frukter som blant annet pærer, druer og melon. Sukrin er det beste av alle de forskjellige erythritol produktene jeg har prøvd.
Sukrin fremstilles gjennom en fermentering av sukkeralkoholet. Det har nesten ingen kalorier og ingen effekt på blodsukkeret, fordi det går gjennom tarmen uten å bli tatt opp av kroppen.
Jeg bruker sukrin fordi hele familien synes det smaker godt. Det ligner også vanlig farin både i utseende, smak og konsistens. Erythritol/Sukrin går for å være litt mindre søtt (ca 80%) så søtt som farin. Jeg bruker likevel samme måleforhold og synes det blir søtt nok.
Sukrin kan kjøpes hos de fleste helsekostbutikker, i mange matvarebutikker og på nett.
OBS! Erythritol/sukrin blander seg ikke like raskt med andre matvarer som farin. Derfor bruker jeg ofte melisvarianten av sukrin og sikter det inn.
Stevia
Planten Stevia Rebaudiana Bertoni vokser naturlig i Sør Amerika. Den er kjent for sin søte smak og har blitt brukt i mange hundre år. Stevia inneholder ingen næringsstoffer, kalorier eller karbohydrater og har ingen effekt på blodsukkeret. Den har heller ingen kjente bivirkninger.
Stevia er over 200 ganger så søtt som sukker og det er lett å ta for mye og dermed ødelegge smaksresultatet fullstendig. Stevia har en litt spesiell smak som kan sammenlignes med lakris. Noen mener også at den har en uheldig ettersmak. Personlig liker jeg stevia godt og tar det gjerne i te eller kaffe hvis jeg vil ha det litt søtt. Familien min er ikke så begeistret, derfor unngår jeg å bruke stevia i matlaging.
Stevia kan kjøpes hos de fleste helsekostbutikker, i noen matbutikker og på internett.
OBS! Noen stevia produkter er ”utvannet” ved at de har blandet inn andre billigere søtmidler. Det mest vanlige er dextrose eller maltodextrin LINK: Andre navn for sukker). Begge disse øker blodsukkeret. Så les på slik at du får et rent steviaprodukt.
Monk frukt
Monk frukt eller Lo/Luo Han gror i Asia og brukes i kinesisk medisin for å behandle overvekt og diabetes. Det er antioksidanten mogrisides som står for den søte smaken som, lik stevia , er over 200 ganger så søt som farin (men uten ettersmaken som stevia har). Monk frukt er uten kalorier eller karbohydrater.
Monk frukt kan kjøpes i noen helsekostbutikker og på internett.
OBS! Forsikre deg om at du får et rent produkt når du kjøper monk frukt. Det hender den tilsettes andre søtmidler som inulin, dextrose eller maltodextrin som påvirker blodsukkeret. Dersom du ikke får tak i ren monk frukt ville jeg gått for den som er tilsatt inulin, erytritol og/eller vegetabilske fibre/glycerin og vann.
Xylitol
Mange kjenner igjen Xylitol fra sukkerfri tyggegummi og munnskyll.
Det er, som erythritol, et sukkeralkohol som finnes i noen planter, frukter eller grønnsaker. I den kommersielle produksjonen brukes mye mais og bjørk for å utvinne xylitol. Jeg anbefaler økologisk xylitol fra bjørk.
Xylitol er litt søtere enn sukker (1,3 ganger så søtt) og har 3 kalorier pr. gram og 4 gram karbo pr. teskje. Rundt halvparten av inntatt xylitol går rett gjennom systemet, resten blir tatt opp i tarmen og kan forårsake ubehag som gassdannelse og magesmerter. Noen får også litt blodsukkerstigning av xylitol.
Xylitol kan kjøpes i de fleste helsekostbutikker og på internett.
OBS! Xylitol er trygt for mennesker, men ikke for dyr. Hold det unna hunder og katter da det er som gift for dem og potensielt dødelig.
Gå for naturlig søtt!
Vi har mange både naturlige og kunstige søtningsmidler. Jeg har nevnt mine favoritter her. I tillegg bruker vi både dadler, honning, melasse og fibersirup hvorav de tre første inneholder ganske mye karbohydrater. Men hvis du bruker det med måte, og evt. blander ut med sukrin/ monk frukt etc. så reduserer du karbohydratnivået betraktelig.
Jeg vil også anbefale en tilvenning mot minst mulig søtt, og mest mulig naturlig smak. På den måten trimmer du smaksløkene dine og trenger mindre og mindre søtt for samme smakseffekt.
Her får du hjelp til å sparke sukker(u)vanen for godt!
I denne videoen fra Facebook presenterer jeg de beste sukkeralternativene fra ca 3,30 min. ut i videoen:
Vil du ha en helsecoach?

Jeg er sertifisert helsecoach fra Health Coach Institute USA.
Det er ofte stor avstand mellom teori og praksis; mellom å vite hva vi burde gjøre – og å faktisk gjøre det!
Mange av oss klarer det en stund. Vi føler sterk motivasjon, går i gang, og får resultater. Og vi forteller oss selv at ”denne gangen blir det annerledes!” Men hva skjer? Etter en stund forvitrer motivasjonen og vi faller tilbake på gamle vaner. Og dette gjelder de aller fleste av oss. Det er derfor vi trenger en helsecoach!
Som helsecoach jobber jeg kontinuerlig for å ha «up to date» kunnskap og tilpasser dette til dine behov.
Ta kontakt for en uforpliktende prat om hvordan jeg kan hjelpe deg mot en livsstil du elsker; med et stabilt blodsukker og en enklere hverdag!
Legg igjen en kommentar