Key lime Pie er absolutt en av de mest populære kakene her i USA. Den kommer i mange varianter, noen mer søte andre mer sure. Paibunnen varierer også. En ting har de likevel alle til felles: Lime! Den friske limesmaken passer så godt til det søte.
Søtmons som jeg er, men som også gjerne vil leve sunt – så har jeg utviklet denne Key Lie Paien som både er søt, frisk og sunn!
Og hele familien likte den! Jeg trodde kanskje barna skulle grine litt på nesen (pga limen) – men nei! Men så er de også vant til å utsettes for grønnsaker i mange ulike varianter hjemme hos meg 😉
Prøv den du også. Og gjør den til din egen. Hvis du vil ha den søtere så smaker du bare til med mer sukrin, dadler eller fibersirup.
Tid: Tar ca 30 min å lage. Skal så stå i kjøleskapet i 8 timer for å feste seg.
Verktøy: Kakeform; ca 24 cm i diameter. Kjøkkenmaskin med råkostkutter og en blender (lik den du bruker for å lage smoothies)
Antall: Jeg bruker en vanlig springform som er ca 24 cm i diameter og 6 cm dyp. Gir ca 16 – 20 biter
Karbohydrater: Lavkarbo. Vi beregner 5 karbo pr kakestykke.
Ingredienser:
Kakebunnen:
5 dl mandler
1,5dl dadler, stein fjernet og kuttet opp i mindre biter
3/4 ts vaniljeekstrakt
2ss fibersirup gold (jeg bruker den fra funksjonell mat)
Fyllet:
2,5 dl lime juice eller saften av 6-7 lime og så fylles det opp med vann tot 2,5 dl.
3,5 dl fet kokosmelk, gjerne fra hermetikk (BPA fri)
3,5 dl avokado (tilsvarer ca 3 avokado)
3,5 ss sukrinmelis
1 ts vaniljeessens
0,3ts salt
2 dl kokosolje, smeltet men ikke veldig varm
1 ts eplesider vinegar
Fremgangsmåte:
Kakebunnen:
- Mal mandlene til små biter (ikke helt til mel). Gjør det samme med dadlene.
- Bland mandler, dadler, vaniljeessens og fibersirup godt sammen og press det ned i bunnen av en smurt springform.
- Sett kakebunnen inn i kjøleskapet eller i fryser mens du lager fyllet.
Fyllet:
- Ha alle ingrediensene unntatt den smeltede kokosoljen oppi blenderen. Bland godt sammen.
- Ha også kokosoljen oppi blenderen og bland alt godt sammen. Smak til med evt. mer sukrin eller annet.
- Hell fyllet oppi kakeformen. Dekk til og sett formen i kjøleskapet.
- La formen stå i 8 – 10 timer til den har satt seg og blitt fast.
- Ta kaken ut av formen ved først på skjære langs med kantene med en skarp kniv.
- Server paien som den er, eller dekorer den med bær, kokosstrø og kanskje små limebåter.
- Eller gjør som oss: lag varm jordbærsaus som du heller over kakestykket ved servering.
Jordbærsaus:
- Ha frosne jordbær og litt kaldt vann i en kjele. Kok opp mens du rører innimellom.
- La det småkoke i 5 min.
- Ta kjelen av platen. Mos sammen ved hjelp av en stavmikser.
- Sikt inn en skje eller to med sukrinmelis. Smak til med evt. mer melis. Gå for friskt mer enn søtt! 😉
Legg igjen en kommentar