Vi vet alle så godt at det er bra for helsa å spise mindre sukker.
Sukker gir oss rask energi men har ingen næringsstoffer. Og vi kan lett føle at vi trenger det for å holde energien oppe. Eksempel på dette kan være når du griper etter din tredje kaffe latte eller sjokoladekjeks 🙂 Dette skjer fordi kroppen kommer i ubalanse og dermed ironisk nok higer etter mer sukker i et forsøk på å gjenopprette blodsukkerbalansen.
Hva skjer i kroppen når vi spiser sukker?
Den enkle forklaringen: Når vi spiser sukker og all annen mat rik på karbohydrater og stivelse som for eksempel, hvitt brød, ris, pasta, poteter – så må kroppen sende insulin til blodet for å frakte sukkeret, kalt glucose, til cellene slik at det kan bli utnyttet som energi. All glukosen kroppen ikke trenger å forbrenne blir etter bare 2-3 timer lagret på kroppen som fett.
Rask energi – så et kræsj!
Etter at insulinet har hentet glukosen fra blodet og sendt det til cellene som energi, synker blodsukkeret igjen. Vi opplever altså en rask energiboost av sukkeret, så kommer insulinet og henter sukkeret fra blodet og pumper det inn i cellene. Da får vi ofte et overskudd av insulin i blodet og opplever dette som et «kræsj» i blodsukkeret (lavt blodsukker/ føling for de med diabetes). Dette er ubehagelig, og potensielt farlig for en med diabetes. Ved lavt blodsukker higer vi etter mer sukker for å få blodsukkeret opp igjen, og kan fort overspise fordi kroppen har skrudd på redningsmekanismen for å unngå for lavt blodsukker. Vi «kjører» dermed blodsukker «berg-og-dalbanen».
Den samme mekanismen gjelder enten du har diabetes eller ei. Den eneste forskjellen er at de som har diabetes type 1 ikke selv produserer insulin og må sette det inn i huden gjennom en sprøyte. De som har diabetes type 2 har en litt annerlsedes mekanisme; insulin produseres fortsatt men kroppen responderer dårlig på det pga resistens. Dermed er det for mye insulin tilstede i blodet uten at det blir utnyttet av kroppen. Les mer og se en film som forklarer dette HER.
Hvis vi klarer å få balanse på sukkerinntaket vil vi få jevnere energi og føle oss sunnere og sprekere! I tillegg reduserer vi kroppens fettlagre fordi insulinnivået er lavere. VINN – VINN dere! 🙂

Eva har laget seg en måltid fullt av fett, proteiner og fiber!
Spis mer fett, protein og fiber
Tips; spis en frukt istedenfor å drikke fruktjuice, for da får du i deg fibrene i tillegg til fruktsukkeret og dette gjør at blodsukkerstigningen blir langsommere og du ikke får den «kræsjen» som jeg beskriver over. I tillegg så inneholder for eksempel et glass appelsinjuice sukkeret tilsvarende 6-9 appelsiner, uten at du få noe av fibrene i fruktkjøttet!
Passer du på å spise fiber, fett og protein, som egg, kjøtt, ost, nøtter, avocado og grønnsaker til alle måltider, holder du magen mett lengre OG opprettholder et stabilt blodsukker. 🙂
Andre, ukjente navn for sukker
Ok, du vet dette og tenker du har god oversikt på sukkerinntaket fordi du leser innholdsfortegnelsen på matvarene og er forsiktig med å tilsette sukker.

Sukker skjuler seg bak ukjente navn! Denne listen laget jeg for å få oversikt.
Dette tenkte vi også.
Da vår sønn fikk diabetes for tre år siden skjønte vi at vi måtte få kontroll på sukkerinntaket. En ting er rent sukker – altså det vi alle kaller sukker. Og så har vi stivelse, som du finner i f.eks brød, ris og pasta, som også oppfører seg som sukker i kroppen. Fellesbetegnelsen på alt dette er karbohydrater.
MEN i tillegg fant vi etterhvert ut at det er andre skjulte sukkerkilder. Matindustrien gjemmer nemlig sukkeret bak mange forskjellige navn. Etterhvert laget jeg en liste over disse forskjellige navnene for å få oversikt. Og det er sikkert flere navn for sukker enn de jeg har funnet frem til. Hvis du vet om noen andre så vil jeg gjerne høre om dem – Skriv det under i kommentarfeltet! 🙂
Visste du at dactose, sucanat og maltodextrin er det samme som sukker?
Denne listen deler jeg med deg fordi jeg synes det er viktig å kjenne til de skjulte sukkerfellene som finnes i maten. Les innholdsfortegnelsen når du handler mat og vær obs på disse navnene.
Last ned listen her:
Ulike navn for sukker på matvarenes innholdsfortegnelse.

Naturen har så mye søtt å by på!
Sukkererstatninger – du kan fortsatt nyte det søte
Gradvis har vi kuttet ut sukker mer og mer. Uten at vi har gitt avkall på det søte! Tilfredsstill søtsuget med alt det søte naturen har å by på; rødbeter, dadler, gulrøtter, ferske bær og frukt. Få flere tips, og 7 steg for å sparke sukkeravhengigheten HER.
Ellers bruker vi blant annet sukrin og fibersirup for å tilsette søtning som ikke påvirker blodsukkeret.
Diasensa Podcast har en en episode der de diskuterer nettopp dette og gir gode tips om sukkererstatninger vi kan bruke som ikke påvirker blodsukkeret. Hør den HER.
Legg igjen en kommentar under – Hva synes DU om at sukkeret skjules bak ukjente navn? Vet du om noen andre navn for sukker som jeg ikke har fått med i listen?
Legg igjen en kommentar