Festmiddagene, med velsmakende mat, hyggelig selskap og herlig atmosfære, får oss til å sitte leeenge ved bordet og vi tar stadig en ekstra porsjon eller bit av den deilige maten.
Og det er greit, en gang i blant.
Men det stopper ikke alltid der.
Noen ganger overspiser vi også på vanlige dager. Eller til hver eneste middag. Eller ved hvert måltid.
Her er tre måter du kan unngå at det skjer. Og ved å bestemme deg for at disse tre metodene skal bli din daglige vane så er det stor sjanse for at du slutter å overspise, og vil kjenne effekten av det på både vekta og energinivået.
1. Start måltidet med vann

Vann kan være friskt og fristende!
Når magen rumler og du kjenner lukten av deilig mat så er det fort gjort å lesse på tallerkenen og kaste i seg maten med en gang.
Men visste du vi kan kjenne en sultfølelse når vi egentlig er tørste? Så det kan være at magen din ønsker seg et stort glass vann heller enn et stort måltid!
Undersøkelser har vist at å drikke ett til to glass med vann før måltidet kan redusere mengden mat vi spiser.
Og ikke bare fyller vannet opp magen din og gir mindre plass til mat, – å drikke nok vann har også vist seg å øke forbrenningen.
Så her snakker vi vinn – vinn!
2. Spis «Mindfully»

Velg å slå stress av og mindfulness på, når du skal spise
Vi har hørt om ”mindfulness”, men praktiserer du det når du spiser?
Å være mindful betyr kort sagt å være ”bevisst i gjerningsøyeblikket”.
Forsøk å spise med oppmerksomt nærvær og uten å gjøre noe annet samtidig. Ta deg tid til å se og lukte på maten før du putter den i munnen. Legg bestikket ned mellom hver bit og å gi deg selv tid til å tygge maten godt. Pust.
Det tar hele 20 minutter fra vi starter å spise til signalet om at vi er mette når hjernen.
Hvis du klarer å fokusere på denne måten når du spiser vil det hjelpe deg å unngå overspising.
I tillegg viser forskning at forbrenningen øker når du spiser mindfully, fordi kroppen skrur opp forbrenningen når den får fred og ro til å sanse maten.
3. Start med salaten
Du higer kanskje etter den varme og mettende hovedretten, men ikke start der. Start måltidet med salat.
I tillegg til at du får i deg helsebringende vitaminer, mineraler og antioksidanter så inneholder også grønnsaker både fiber og vann som gjør deg mett.
Dette kan være ditt hemmelige ”våpen” når du er på vei til å spise et stort rikt måltid.
Oppsummert
Start måltidet med å drikke et glass vann, spis mindfully, og salaten først. Disse triksene vil hjelpe deg å slutte å overspise.
Ikke alle er like begeistret for å drikke ”bare vann” og ofte drikker vi mer vann hvis det også ser fristende ut, – så hva med å tilsette:
- Sitronskiver og biter av ingefær
- Biter av jordbær og appelsin
- Epleskiver og en kanelstang
- Blåbær og bringebær, gjerne frosne
- Agurk og friske mynteblader
Her er det mange muligheter, så bruk fantasien! Du kan ha en stor mugge friskt og ferdigblandet vann stående klart i kjøleskapet.
Vet du hvor mye vann vi trenger pr dag? Skriv det du tror inn i kommentarfeltet under! Jeg vil gjerne høre fra deg!
I admire you for writing this excellent article. This information is weeleres-archld and interesting. I became so involved in this content that I couldn’t make myself quit reading. Thank you for producing great quality work.