Mange opplever gode helsegevinster ved å gå over på et kosthold med mindre karbohydrater. Kort fortalt innebærer dette at du spiser mindre brød, ris, pasta, halvfabrikert mat, fastfood, kaker og godterier.
Du spiser fortsatt karbohydrater fra grønnsaker og frukt og samtidig øker du inntaket av sunt fett og proteiner.
Denne type kosthold blir stadig mer vanlig for voksne å innføre – Hva med barna? Kan de også spise såkalt lavkarbo?
Barn trenger nok og riktig næring for optimal vekst og utvikling. De fleste barn er mer aktive enn voksne og trenger mer tilgang på energi i løpet av dagen. Karbo er kroppens raskeste form for energiutnyttelse, – og derfor er det desto større grunn til å være selektive på hvor barna får denne energien fra!
Hvorfor redusere karbohydratene?
Barna våre trenger riktig næring.
De trenger ikke å få energien sin fra hvetemel, halvfabrikert mat med konserveringsmidler, gluten og sukker. Dette er også tom energi, – som gjør at blodsukkeret kommer i ubalanse, hindrer godt opptak av vitaminer i tarmen og skaper sult igjen etter en times tid.
Alt for mye av maten som blir markedsført mot barn er fulle av karbohydrater. Les innholdsfortegnelsen og se selv. Dessverre viser det seg at over 77% av all ferdigprodusert mat/halvfabrikata er tilsatt sukker.
Naturlig mat smaker godt uten å sukres.
Så hvordan skal vi gå fram for å gi barna våre sunn mat uten de usunne karbohydratene?
Jeg mener karbohydratene vi gir barna skal komme fra gode kilder. Det betyr at vi skal gi barna ORDENTLIG mat som kjøtt, grønnsaker, frukt og bær, nøtter, frø, sundt fett og gode melkeprodukter. Dette er rikt på vitaminer, mineraler, fiber og antioxidanter. Dermed får barna all den næringen de trenger for god vekst og utvikling.
Det jeg erfarer når jeg tar bort brød, ris og pasta er at barna isteden fyller på med friske grønnsaker og frukt. Dette holder blodsukkeret mer stabilt og gjør også at konsentrasjonen, humøret og energien holder seg mer jevn. I tillegg er dette mye bedre for tennene!
En ny studie viser at barn som er overvektige (og har økt risiko for å utvikle diabetes type 2) går ned i vekt på en redusert karbohydrat diett selv om de spiser seg mette. I den samme undersøkelsen hadde gruppen med barn som fikk mat med lite kalorier og fett vanskeligheter med å gå ned i vekt selv om de gikk og var sultne. Gjennomsnittsalderen på barna i denne studien var 13 år.
Hva med fettet – og hvilket fett er best?
Fett er livsnødvendig for vekst og utvikling. Funksjonene i hjernen, hormonproduksjon, muskler, ledd og vev, appetittkontroll og absorpsjon av de fettløselige vitaminene (A, D, E og K) er alle helt avhengig av fett for å fungere optimalt. Omega 3 trekkes spesielt frem som en essensiell fettsyre for utvikling av øynene og hjernen hos barn.
Velg det sunneste fettet
Velg olivenolje, smør, kokosolje, fet fisk, nøtter, frø, egg og kjøtt.
Nyere studier viser at vi skal styre unna vegitabilske oljer, som margarin og oljer laget av frø, fordi det blir ødelagt under produksjon. Her kan du lese mer om dette.
Unngå også lettproduktene fordi de er tilsatt mer sukker og smaksforsterkere for å veie opp for fettet som er tatt ut.
Hvor mye frukt og grønt skal vi spise?
Her kan den største kilden til karbohydrater for barn ligge.
Gjennom frukt og grønt får de også i seg rikelig med vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber. Men i tillegg til å være sundt inneholder søt frukt også mer fruktose, – som vi ikke trenger så mye av. Det kan derfor holde med et par frukt om dagen, avhengig av hvor aktive de er. Bær inneholder mindre karbohydrater og er derfor mer diabetesvennlig. Grønnsaker kan man spise alt man klarer av. 🙂
Vil samtidig advare mot fruktjuicene som ofte inneholder mye sukker. Drikker du et glass juice får du i deg fruktsukkeret tilsvarende omtrent 6 appelsiner – uten at du fyller opp magen med fiber slik du gjør når du spiser hele frukten.
Kutte ut brødskiva? Hva skal vi legge pålegget på da?
Hvis du ikke vil kutte ut brødskiva, slik vi ikke ville, så kan du bake selv. Da har du kontroll. Prøv deg på mine populære knekkebrød og lavkarbobrød. Det er en liten omstilling å bake med melsorter med lite karbohydrater. Prøv deg fram og vær tålmodig – for resultatet blir bedre og bedre. 🙂
Gluten
Stadig flere opplever sensitivitet mot gluten. Typiske symptomer kan være at du føler deg oppblåst eller får vondt i magen etter å ha spist brød. Noe av årsaken til denne økningen i glutenintoleranse kan være endringer i både kornsortene og produksjonsmetodene etterhvert som jordbruket har blitt effektivisert.
Vi har nesten helt kuttet ut gluten i kosten vår og merker hvordan det gjør blodsukkeret mer stabilt og magen mer fornøyd. Men OBS: Det er ikke alltid de glutenfrie alternativene som fås kjøpt er så bra heller… – Så det beste er nok å bake brødet selv.
Mine beste tips for å komme i gang:
1. Små skritt i riktig retning
Det kan bli mye rabalder i heimen dersom du går for fort og hardt til verks. Ta ett måltid av gangen. Vi startet med middagene og reduserte pasta/ris/poteter og erstattet det med grønnsaksmos eller oppkuttede grønnsaker med dipp etc. Vi reduserte og tok etterhvert helt ut fruktjuice. Jeg begynte å bake knekkebrød og brød. Og sånn fortsatte det – og fortsetter det. Det blir aldri perfekt, men det er ikke det viktigste heller 🙂 Vi har opplevd hvor mye lettere det er å kontrollere diabetesen nå og barna er sunne og fornøyde – og blir sjelden syke.
2. Gå gjennom kjøkkenskapene og luk ut syntetisk mat og de værste karbobombene
Fyll isteden opp med gode oljer (som beskrevet over), nøtter, eplecideredikk, sennep, kurrypaste, krydder og hermetikk av god kvalitet, som f.eks tunfisk, tomater, bønner og linser, oliven etc. Forbered deg på å lage mer ren mat fra bunn.
3. Involver barna
Forklar hvorfor du velger å justere på hva vi spiser og hvilke fordeler det vil gi. Gi dem valgmuligheter så de føler de har litt kontroll. Jeg har matpakkebokser med flere rom slik at de kan velge forskjellig. En matpakke hos oss kan inneholde ostebiter, hardkokt egg, paprika, gulrot og eplebiter, skinke og nøtter i hvert sitt rom. Lavkarbobrød- og knekkebrød med for eksempel kjøttpålegg gjør seg også godt på matpakka.
Ta gjerne med barna for å handle en gang i blant. Da kan de både lære å skille mellom sunn/usunn mat og involveres i hva vi fyller kjøleskapet med. Når barna er med og handler mat har vi brukt veilys som betegnelse på om en matvare er bra eller ikke. 🙂 Hvis datteren min holder frem en fruktyoghurt med 0% fett kan jeg si «rødt lys», mens en naturell yoghurt med vanlig fettinnhold vil jeg si «grønt lys» til. Fruktyoghurt som ikke er fettredusert vil jeg kanskje gi «gult lys». 🙂 Det går litt «sport» i dette og barna synes det er morsomt å kategorisere maten selv. På denne måten har de lært å sjekke sukkerinnhold og å lese innholdsfortegnelser. Og de både deltar og tar mer ansvar for å finne sunn mat som de liker.
4. Planlegg og vær organisert
Sørg for at du alltid har frukt, grønt, nøtter, egg, ost og kjøttpålegg i huset. Ha gjerne ferdig oppskårede gulrøtter og stangselleri etc. og hardkokte egg klart i kjøleskapet. Lag dobbelt porsjon av middagen slik at du kan fryse halvparten. Fyll opp fryseren med ekstra mat som det er lett å varme opp på travle dager, som kjøttboller, frossengrønnsaker/frukt, middagsrester, ferdig oppskåret lavkarbobrød etc.
5. Vann
Server kun vann som tørstedrikk. Vi sparer barna for mye sukker ved å ikke la dem drikke juice, saft eller melk for å slukke tørsten. Hos oss har barna begynt å lage sin egen «brus» ved å ta farris med frukt oppi 🙂
Din holdning har alt å si!
Du er barnas forbilde. Se på det å gi dem sunn mat, uten unødvendige karbohydrater, som en viktig og positiv investering. Barna dine lærer å leve sundt og å ta vare på helsa si. Det er noe de vil ha fordeler av for resten av livet!
Er dere en familie som nettopp har fått diabetes, eller du har fått det selv? Her kan du få 5 gode tips som hjelper deg å gjøre hverdagen enklere med diabetes. Få dem HER!
- Hverdagsmat
- Desserter
- Hva skal du spise og hva skal du droppe!
Få sunn mat raskt og enkelt - som hele familien vil elske!
Holder blodsukkeret stabilt.
Gir overskudd og en lettere hverdag.
Legg igjen en kommentar